Čtvrtek, 28. března 2024

Pozor na školní pomůcky z PVC! Mohou obsahovat nebezpečné ftaláty.

Pozor na školní pomůcky z PVC! Mohou obsahovat nebezpečné ftaláty.

PRAHA – Toxické ftaláty, kvůli kterým stáhla Česká obchodní inspekce z trhu již desítky dětských hraček a výrobků pro děti, se mohou vyskytovat i ve školních pomůckách vyrobených z PVC. Upozornilo na to sdružení Arnika v souvislosti s nedávno zveřejněnou studií dánské Agentury pro životní prostředí (1). Ta odhalila přítomnost rizikových ftalátů jako DEHP (2) či DINP (3) v rozmezí od 17 – 70 % ve všech devíti typech mazacích gum z PVC (4). Ve zbývajících 17 gumách vyrobených z jiného materiálu ftaláty nebyly.  

„V České republice nevíme o žádné podobné studii, která se by se ftaláty ve školních pomůckách zabývala. Je však velmi pravděpodobné, že řada pomůcek z PVC bude tyto látky obsahovat. Tato pravděpodobnost je o to vyšší, že v Česku neexistuje žádná právní norma, která by ftaláty ve školních pomůckách zakazovala jako je tomu například  u hraček a předmětů péče o děti (5),“ vysvětlila vedoucí kampaně Arniky „Nehrajme si s PVC“ Ing. Miroslava Jopková.

Podle Jopkové by se měl zákaz ftalátů na školní pomůcky rozšířit. „Ftaláty se běžně používají jako změkčovadlo PVC, ze kterého se mimo jiné vyrábí například penály, obaly na sešity, podložky, desky či mazací gumy. Jelikož jsou to předměty, s nimiž děti přicházejí do úzkého kontaktu,  mohou se tyto látky snadno dostat do jejich těla a ohrozit tak zdraví dítěte. U školních pomůcek je velmi reálné riziko, že by je děti mohly vkládat do úst,“ uvedla Jopková.

Protože žádný takový zákaz v Česku neplatí, mají rodiče v podstatě jedinou možnost, jak se s jistotou vyhnout výrobkům s obsahem ftalátů a to koupit svým dětem školní pomůcky z jiného materiálu než z PVC. „Alternativ k PVC je celá řada, ať jde o jiné plasty jako polypropylen či polyethylen nebo jiné materiály. PVC lze poznat podle recyklačního trojúhelníku, ve kterém je buď číslice „3“ nebo písmeno „v“. Pod  trojúhelníkem je pak nápis „PVC“, „V“ nebo „vinyl“ (6). Někdy však výrobce neuvádí, z čeho je konkrétní produkt vyroben. Pak je dobré obrátit se  na prodejce nebo kontaktovat přímo výrobce školní pomůcky,“ radí Jopková.

 

Přílohy:

 

(1) Svendsen N., Bjarnov E., Poulsen P. B., Force Technology. Survey as well as health assesment of chemical substances in school bags, toy bags, pencil cases and erasers. 2007. EPA.

Studie je ke stažení na tomto odkaze: http://www2.mst.dk/common/Udgivramme/Frame.asp?pg=http://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2007/978-87-7052-547-3/html/default_eng.htm

 

(2) Di(2-ethylhexal) ftalát (DEHP) se používá jako změkčovadlo v PVC výrobcích (např. zdravotnické pomůcky- hadičky, vaky apod.; podlahové krytiny, tapety,  pláštěnky, apod.). DEHP je podle směrnice EU 67/548/EHS o klasifikaci a označování nebezpečných látek klasifikováno jako látka jedovatá z hlediska reprodukce. Může způsobit vrozené vady, kardiovaskulární problémy, negativně ovlivnit činnost štítné žlázy.

 

(3) Di-isononyl ftalát (DINP ): Do lidského organismus se DINP může dostat inhalací, orální či dermální cestou. Jeho účinky na lidské zdraví nejsou tak důkladně prozkoumány, jako je tomu například u DEHP. Nicméně studie na zvířatech prokázaly, že je toxický zejména pro játra, ale také ledviny. Je spojován se vznikem novotvarů. V těle hlodavců působí jako karcinogen. Podle směrnice EU 2005/84 se DINP nesmí používat jako látka nebo složka přípravků v koncentraci vyšší než 0,1 % hmotnosti měkčeného plastického materiálu v hračkách a předmětech pro péči o děti, které děti mohou vkládat do úst. Hračky a předměty pro péči o děti, jež obsahují tyto ftaláty ve výšší koncentraci, než je výše uvedená hodnosta, se nesmějí uvádět na trh. Na tuto směrnici reaguje česká vyhláška 284/2006.

 

(4) Stručné shrnutí výsledků studie: Celkem bylo testováno 26 gum různých typů (tradiční bez potisku, s potiskem např. dinosaura či Batmana až po zábavné gumy různých tvarů a barev). Ftaláty byly nalezeny v 9 mazacích gumách (9 z 26 testovaných gum byly z PVC, všechny obsahovaly ftaláty). DEHP obsahovaly tři gumy v rozmezí od 17 - 44 % obsahu hmotnosti. Ftalát DINP obsahovalo 6 gum v rozmezí 32 - 70 % obsahu hmotnosti.

 

(5) Rostoucí obavy související s nebezpečím zvýšené expozice ftaláty vyústily až v přijetí direktivy Evropské unie 2005/84 o zákazu ftalátů v dětských hračkách a zboží. Na novou direktivu v České republice reaguje vyhláška 284/2006, která vyjmenovává zakázané estery kyseliny ftalové (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP a DNOP) v hračkách a předmětech pro péči o děti. Vyhláška vešla v platnost 16. ledna 2007.

(6) Výrobky z PVC lze poznat podle těchto značek na obalu:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů