Čtvrtek, 28. března 2024

Bio vs. GMO

Bio vs. GMO
Jako protiklad k bioprodukci - ve smyslu vnímání výrobků spotřebiteli - lze postavit nejen potraviny s obsahem nejrůznějších přídavných látek ( zákaznickou hantýrkou "éček"), ale také geneticky modifikovaných potravin. Jejich pozici popsala v časopise Regal Magdalena Klimovičová, konzultantka v oblasti GMO.

Podle Evropské směrnice o GMO musí být každá potravina obsahující více než 0,9 % GM ingrediencí zřetelně označena, aby si spotřebitelé mohli vybrat, zda si takovou potravinu koupí, či nikoli. Když inspektoři potravinářské inspekce vloni odebrali 92 vzorků, 7 jich bylo kontaminováno, žádný nepřekročil limit 0,9 %. To tedy znamená, že 8 % ze všech vzorků bylo znečištěných GMO a spotřebitel se o tom nic nedověděl.

Že však GMO potraviny představují spotřebitelský problém dokládá následující příklad. Když v Maďarsku Greenpeace otestovalo řadu masných výrobků a našlo v nich ilegální obsah GMO, pak v reakci na tuto akci se zástupci obchodních řetězců Lidl a Tesco rozhodli ke stažení masových konzerv několika výrobců s obsahem GM sóji. Národní institut pro výživu a bezpečnost potravin totiž potvrdil v konzervách vysoký obsah GM sóji. Potraviny byly jak jinak než neoznačené. Firma Globus přiznala, že jejich výrobky neprocházejí žádným testováním, a přislíbila, že okamžitě zavede kontrolu GMO. Firma dále uvedla, že smlouvy odběratelům garantují možnost výrobky obsahující GMO přesahující zákonný limit odmítnout.

Německý řetězec Lidl se zavázal, že zboží s nezákonným množstvím GMO stáhne z pultů a že tyto výrobky do prodeje nevrátí do doby, dokud jejich výrobci nebudou mít certifikáty, že jsou GMO free. Totéž přislíbila i maďarská pobočka britského obchodního řetězce Tesco.

Maďarsko je spolu s Polskem, Rakouskem, Lucemburskem a Řeckem jednou ze zemí EU, která se některou z GM plodin rozhodla zakázat.

GM plodiny, pěstované hlavně na obou amerických kontinentech, slouží převážně jako krmivo. Stále více lidí se však s agresivním systémem výroby potravin neztotožňuje, a právě proto vzniklo ekologické zemědělství a potraviny se značkou "bio". Jsou to potraviny bez škodlivých pesticidů, hormonů, minerálních hnojiv, chemických barviv, vůní, konzervantů a GMO. Zvířata se nesmí chovat ve velkochovech, musí mít dostatek prostoru a přirozenou potravu bez obsahu GM složky. -

Článek Magdaleny Klimovičové je převzat a upraven z časopisu Regal.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů