zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Bio vs. GMO

26.08.2007
Zemědělství
Bio vs. GMO
Jako protiklad k bioprodukci - ve smyslu vnímání výrobků spotřebiteli - lze postavit nejen potraviny s obsahem nejrůznějších přídavných látek ( zákaznickou hantýrkou "éček"), ale také geneticky modifikovaných potravin. Jejich pozici popsala v časopise Regal Magdalena Klimovičová, konzultantka v oblasti GMO.

Podle Evropské směrnice o GMO musí být každá potravina obsahující více než 0,9 % GM ingrediencí zřetelně označena, aby si spotřebitelé mohli vybrat, zda si takovou potravinu koupí, či nikoli. Když inspektoři potravinářské inspekce vloni odebrali 92 vzorků, 7 jich bylo kontaminováno, žádný nepřekročil limit 0,9 %. To tedy znamená, že 8 % ze všech vzorků bylo znečištěných GMO a spotřebitel se o tom nic nedověděl.

Že však GMO potraviny představují spotřebitelský problém dokládá následující příklad. Když v Maďarsku Greenpeace otestovalo řadu masných výrobků a našlo v nich ilegální obsah GMO, pak v reakci na tuto akci se zástupci obchodních řetězců Lidl a Tesco rozhodli ke stažení masových konzerv několika výrobců s obsahem GM sóji. Národní institut pro výživu a bezpečnost potravin totiž potvrdil v konzervách vysoký obsah GM sóji. Potraviny byly jak jinak než neoznačené. Firma Globus přiznala, že jejich výrobky neprocházejí žádným testováním, a přislíbila, že okamžitě zavede kontrolu GMO. Firma dále uvedla, že smlouvy odběratelům garantují možnost výrobky obsahující GMO přesahující zákonný limit odmítnout.

Německý řetězec Lidl se zavázal, že zboží s nezákonným množstvím GMO stáhne z pultů a že tyto výrobky do prodeje nevrátí do doby, dokud jejich výrobci nebudou mít certifikáty, že jsou GMO free. Totéž přislíbila i maďarská pobočka britského obchodního řetězce Tesco.

Maďarsko je spolu s Polskem, Rakouskem, Lucemburskem a Řeckem jednou ze zemí EU, která se některou z GM plodin rozhodla zakázat.

GM plodiny, pěstované hlavně na obou amerických kontinentech, slouží převážně jako krmivo. Stále více lidí se však s agresivním systémem výroby potravin neztotožňuje, a právě proto vzniklo ekologické zemědělství a potraviny se značkou "bio". Jsou to potraviny bez škodlivých pesticidů, hormonů, minerálních hnojiv, chemických barviv, vůní, konzervantů a GMO. Zvířata se nesmí chovat ve velkochovech, musí mít dostatek prostoru a přirozenou potravu bez obsahu GM složky. -

Článek Magdaleny Klimovičové je převzat a upraven z časopisu Regal.
Zdroj: HN

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
Ekologický institut Veronica
28
8. 2017
28.8-3.9.2017 - Ostatní akce
Centrum Veronica Hostětín, Hostětín 86
E-expert, spol. s r.o.
26
10. 2017
26-27.10.2017 - Konference
Hotel SOREA MÁJ, Liptovský Ján, Slovensko
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí