Pátek, 19. dubna 2024

Češi pomáhají v Asii odstraňovat následky povodní

Češi pomáhají v Asii odstraňovat následky povodní
Indie, Bangladéš a Nepál bojují s následky záplav, k nimž došlo v uplynulých týdnech vlivem každoročních monzunových dešťů. Kolem čtrnácti set lidí se utopilo. Voda smetla mnoho vesnic a v zemích se rozmáhají nemoci.
video: Češi pomáhají v Asii odstraňovat následky povodní

Konkrétně v Bangladéši se potýká s velkou vodou více než polovina celého území a právě tuto zemi si jako cíl své humanitární cesty vybrala liberecká organizace Hand for Help. Ta v současnosti shání finanční prostředky, což v době dovolených není snadné. K přírodním katastrofám přitom mnohdy dochází práve v době letních dovolených či v době Vánoc.

Organizace si podle jejího ředitele Jaroslava Dolanského vybrala Bangladéš proto, že je ze všech tří asijských zemí záplavami postižen nejhůře. Největším problémem při organizaci pomoci v asijských zemích je korupce: „Obyčejný člověk je rukojmím úředníků,“ vysvětluje Vítězslav Dokoupil, vedoucí předchozí mise v Pákistánu.

V Bangladéši obyvatele nejvíce trápí nedostatek pitné vody, která je základem veškeré pomoci. Hand for Help by měla dovézt na místo dvě úpravny vody, poskytnuté sponzorem, a dále chemické čištění vody pro oblasti, kde není možno použít mechanické čištění. Jak předpokládá Dolanský, měla by tato zařízení během dvou měsíců vyčistit 1,5 milionu litrů vody.

Z České republiky odcestuje také zdravotnický tým, který se bude zaměřovat na ošetřování běžných úrazů a zranění vzniklých při odstraňování následků povodně. I když nebude provádět vakcinaci, bude se také snažit zabraňovat šíření nakažlivých chorob.

Celkově se mise zúčastní přibližně 12členný personál plus odborník, který uvede do provozu technická zařízení na úpravu vody.

Jan Hanzlík

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů