Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé z Horažďovicka protestovali proti skladu jaderného odpadu

Lidé z Horažďovicka protestovali proti skladu jaderného odpadu

Pačejov (Klatovsko) - Nesouhlas s plánovanou stavbou hlubinného úložiště jaderného odpadu v Pošumaví vyjádřilo dnes v Pačejově téměř 200 lidí. Ohroženou krajinu si projeli na kolech nebo prošli.

Průzkum šesti zvažovaných lokalit v ČR, z nichž jednou je právě oblast Pačejovska, je oficiálně pozastaven do roku 2009. Úložiště má být vybráno v roce 2025. Na povrchu má zabrat plochu 20 hektarů, systém chodeb a šachet s vrty má být až desetkrát větší.

"Hrozba výstavby úložiště stále trvá. Průzkumy nejsou zastavené. Správa úložišť radioaktivních odpadů stále schvaluje peníze na vyhledávací práce. Sumy se nesnižují, jsou každým rokem stejné," řekla ČTK Jiřina Kábová, mluvčí sdružení Radioaktivní odpad -- děkujeme, nechceme!, které má 4500 členů z celé ČR. Hlavním rizikem je podle odpůrců ekologická devastace krajiny, kde už klesá poptávka po nemovitostech i ceny.

Akce nazvaná Memoriál Slávka Šimka, jehož rodina má v oblasti chalupu, se koná už počtvrté. Magdaléna Šimková, vdova po zemřelém herci, uvedla, že by její muž nestrpěl, aby lidé v odporu polevili, a je velmi ráda, že tomu tak není.

Členové sdružení vidí jako nutnost veřejnými akcemi neustále připomínat svůj odpor, přestože nová vláda garantuje, že nepůjde proti rozhodnutí obcí. Sdružení shromáždilo podpisy 42 starostů Klatovska a občanských sdružení a sepsalo memorandum proti úložišti. "Zastupitelstva znovu potvrdila, že tu sklad odpadu nechtějí," uvedla mluvčí. Ve většině obcí se už v roce 2004 konala referenda se stejným výsledkem.

V memorandu, které je nejdůležitějším počinem odpůrců, požadují novelu atomového zákona. "Požadujeme právo obcí podílet se na schvalování těchto staveb včetně práva veta," řekl starosta Chanovic Petr Klásek. Obsahuje také nesouhlas s fyzickým průzkumem lokalit, který má začít příští rok.

Sdružení i starostové požádají o podporu další větší města z okolí. Jindřiška Jůdová, nová starostka Horažďovic, největšího města v oblasti, dnes nabídla spolupráci. "Lidé si myslí, že problém spí, ale tak to není," uvedla. V odporu je podle ní zapojena jen hrstka lidí a Horažďovice, pod něž osm kilometrů vzdálený Pačejov patří, nabídly administrativní pomoc i propagaci. Je třeba o tom problému více mluvit, například v městském tisku, dodala.

S memorandem oslovilo sdružení vládu, obě komory parlamentu, kraj, Správu úložišť radioaktivního odpadu a ministerstva. "Nebyla žádná reakce kromě Senátu, který odepsal, že se problémem bude zabývat," dodala mluvčí.

Václav Prokš

Zdroj:Klatovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů