Úterý, 16. dubna 2024

Víkendový tábor Týmu Bořena pomůže ochránit vzácné rostliny

Víkendový tábor Týmu Bořena pomůže ochránit vzácné rostliny

DECIN – Tym Borena, ktery je soucasti sdruzeni Arnika, porada behem nasledujiciho vikendu (ve dnech 1. a 2. zari) tabor, jehoz cilem bude zajistit ochranu ohrozenych druhu rostlin nedaleko osady Skalice v Ceskem stredohori. „Vikendovy tabor pomuze udrzet druhovou rozmanitost na tzv. bile strani pod Lipskou horou, na kterou byly v minulosti prestehovany rostlinne druhy jako jsou plamenek primy, len zluty, hvezdnici chlumni, sasanka lesni a hadi mord spanelsky, jez zde nasly vhodne zivotni podminky. Velmi pri tom uvitame pomoc dobrovolniku z rad verejnosti,“ uvedl koordinator tabora Frantisek Kraus.

Ucastnici tabora se budou venovat mimo jine sekani a odklizeni travy a likvidace naletovych drevin na jedne z lokalit, kam Tym Borena v letech 1984 – 1992 prestehoval vzacne rostliny z predpoli Radovesicke vysypky a zachranil je tak pred zahubou. „Tyto prace jsou nezbytne k tomu, aby ohrozene rostliny mely dostatek prostoru ke svemu zivotu a k rozmnozovani. Vedle samotne udrzby lokality je vsak pripraven take bohaty doprovodny program sestavajici predevsim z poznavacich vyletu do Ceskeho stredohori, her a dalsich aktivit,“ rekl Frantisek Kraus.

Zajemci o ucast na tabore se mohou hlasit telefonicky nebo e-mailem na nize uvedeny kontakt. Sraz ucastniku je v patek 31.8.2007 v 19:00 hodin za zeleznicni zastavce Trebivlice nebo po domluve na zastavce autobusu v osade Cerveny Ujezd. „S sebou je potrena si vzit vlastni stan a pracovni obleceni, veskere potrebne naradi a strava bude zajistena,“ upresnil Frantisek Kraus.

Kontakt: frantisek.kraus@arnika.org, tel: 606812769

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů