Čtvrtek, 18. dubna 2024

A. Merkelová: Za vyšší obsah CO2 v ovzduší! Za zelenější budoucnost

A. Merkelová: Za vyšší obsah CO2 v ovzduší! Za zelenější budoucnost

Německá kancléřka Angela Merkel (ová) zdědila po svém předchůdci nehezké kukaččí vejce. Němečtí brčálníci, v čele s bývalým anarchistou Joschkou Fischerem, jí ho vložili do kancléřského hnízda v podobě závazku odstavit do roku 2022 z provozu všechny německé jaderné elektrárny. Současně se ale Německo zavázalo snížit do roku 2020 emise CO2 oproti roku 1990 o 40%. Je to tak trochu kvadratura kruhu:)

Zcela souladu s naším heslem z mládí: "Souložením za panenství" tak bude německá vláda realizovat nerealizovatelný závazek o snížení emisí CO2 výstavbou dvacetisedmi (slovy 27x) nových hnědouhelných elektráren.

Zdá se, že při hysterii globálního oteplování začínají ze všeho nejdříve měknout mozky. Vždyť spoléhat se na povětrnou energii je značně ošidné. Větrná poběhlice, na rozdíl od svého lidského protějšku se chová spíš jako žena trpící neustálou migrénou, která dá (elektřinu) jen občas, když se jí zrovna zachce.

To taková jaderná elektrárna, to je jiná káva. Ta může a chce neustále. Stejně jako bývalá exotická manželka jednoho českého herce, kterou, podle jeho vlastních slov, celých deset let manželství nikdy nezabolela hlava. To je krásná přednost, ale na druhou zase vyžaduje muže na svém místě.

Samozřejmě, jak jaderná elektrárna, tak i manželka občas potřebují nějakou tu odstávku a údržbu. Ale jinak to jsou partnerky k pohledání. Je na ně spoleh a urážlivé kecy o jejich nebezpečnosti jsou jen vytím zneuznaných rádobysamců, kteří takovýmto partnerkám prostě nedorostli.

Ovšem Angela Merkel (ová) má jasný mozek. Je to vědkyně a žádné malé ořezávátko. Takže, sice se skřípěním zubů, ale jde na ty hnědouhelné elektrárny. Ono se to s těmi emisemi CO2 přece už nějak zašvindluje, stejně jako to Německo udělalo se svým rozpočtovým deficitem. Nemám pravdu?

Ale co u nás? Naši geniální zelení praví: Atom: STOP, žádné rozšiřování kapacit. Hnědé uhlí: STOP, žádné rozšiřování těžby. Elektřinu budeme produkovat z povětrných pšouků, měsíčního svitu a koňských kobližek. Takže vzhůru k jasné zelené budoucnosti.

Chudáci moje děti a vnoučata. Že já místo toho raději neštípal dříví, koneckonců vzdyt to je ekologické palivo.

Jiří Hermánek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů