Pátek, 29. března 2024

ŘSD bude měnit kvůli hluku desetitisíce oken v domech na Plzeňsku

ŘSD bude měnit kvůli hluku desetitisíce oken v domech na Plzeňsku

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude měnit kvůli nadlimitnímu hluku desetitisíce oken v domech podél silnic I. třídy v Plzeňském kraji. Do těchto opatření bude investovat minimálně 200 milionů Kč, z toho polovinu v Plzni. Nyní nárokuje prvních 30 milionů Kč, které mají stačit na výměnu více než 3400 oken v domech na silnici I/26, na niž už je projekt. Řekl to šéf plzeňského ŘSD Zdeněk Kuťák. ŘSD uhradí kompletní úpravy oken, občané se na nich nepodílejí.

Správce 450 kilometrů silnic I. třídy v kraji začne letos na Rokycanské třídě na Doubravce ve směru na Domažlickou třídu. Silnice I/26 je hotová a nepočítá se na ní s žádnými novými stavbami. Na území Plzně je nutné provést úpravy v 252 budovách. Zhruba 90 procent oken v bude třeba vyměnit, zbytek seřídit nebo přetěsnit.

Podobná opatření budou muset provádět další oblasti ŘSD. "V rámci ČR to budou investice o stamiliony až jednotky miliard korun," uvedl provozní náměstek plzeňského ŘSD Michal Syřínek. ŘSD odmítá, že by se tím snížily plánované investice do staveb o oprav "jedniček". SFDI a naše ředitelství umí najít vyváženost, aby jsme dělali protihluková opatření a nezabrzdili investiční výstavbu, dodal Kuťák.

"Po dohodách s okresními hygienickými stanicemi máme výjimky ze staré hlukové zátěže na všechny problematické komunikace v kraji. Platí do roku 2009 až 2010," uvedl. Podle něj nestačí ŘSD do té doby všechny komunikace vyřešit. Musí ale připravovat realizaci protihlukových opatření, jinak by nemělo nárok na výjimky. Pokud je od hygieniků nedostane, muselo by ŘSD podle zákona silnice uzavřít, přestože není zdrojem hluku. "Je třeba mít na paměti, že spousta obchvatů, které stavíme, vyřeší snížení hlukové zátěže vyřeší, například Staňkov a Klatovy," dodal ředitel.

Do konce příštího roku chce ŘSD změřit všechny komunikace v kraji. Mapování staré hlukové zátěže má tři etapy. Poslední z nich je přesná akustická studie a návrh protihlukových opatření včetně nákladů. Ta je zatím zpracována jen v Plzni na průtah silnice I/26. Druhá etapa mapování probíhá na silnici I/22 mezi Domažlicemi, Klatovy a Horažďovicemi.

www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů