Středa, 24. dubna 2024

Opel Corsa Hybrid Concept a další ekologické modely míří na IAA

Opel Corsa Hybrid Concept a další ekologické modely míří na IAA

Opel je další společností, která představí řadů ekologických automobilů. Hlavní hvězdou se má stát Corsa Hybrid Concept se spotřebou 3,75 l na 100 km a za ní bude následovat řada vozů s označením ecoFLEX a také modely Zafira a Combo na zemní plyn.

Opel Corsa Hybrid Concept není, jak by se podle názvu mohlo zdát pravým hybridem jako například Toyota Prius nebo některé Lexusy. K pohonu tohoto automobilu slouží vznětový motor 1.3 CDTI o výkonu 55 kW (75 k). Tento koncept dostane systém stop-start, který bude vypínat motor při zastavení a opět nastartuje při uvolnění brzdy. Při brzdění bude docházet k přeměně kinetické energie na elektrickou, která se bude využívat pro pohon elektrických systémů vozu a přebytek se bude ukládat do lithium-iontových baterií. Opel uvádí, že tento automobil je schopen dosahovat průměrné spotřeby 3,75 l na 100 km a emisí CO2 pouhých 99 g/km.

Vedle Corsy Hybrid Concept se představí také Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX. Tento model je vybaven přeplňovaným vznětovým čtyřválcem o objemu 1248 cm³, který poskytuje výkon 55 kW (75 k) při 4000 ot./min. a točivý moment 170 Nm dostupný od 1750 do 2500 ot./min. S tímto motorem dosáhne Corsa maximální rychlosti 163 km/h, zrychlení z 0 na 100 km/h za 14,5 s a přitom má dosahovat průměrné spotřeby paliva 4,5 l na 100 km a emisí CO2 119 g/km. Po Corse ecoFLEX mají následovat stejně označené modely Meriva a Astra, které mají mít Emise CO2 pod hodnotou 140 g/km.

Pod označením ecoFLEX se ukrývají i modely Zafira a Combo na stlačený zemní plyn. Tyto vozy jsou poháněny motorem o objemu 1,6 litru, který poskytuje výkon 69 kW (94 k) a je schopen pracovat na zemní plyn i benzín. Zafira i Combo mají kromě nádrží na stlačený zemní plyn také rezervní nádrž na 14 litrů benzínu. Opel uvádí, že oba vozy mohou ujet na jedno naplnění nádrží přes 500 km.

Ve Frankfurtu se představí také Opel Vectra Flexpower, která je poháněna přeplňovaným dvoulitrovým čtyřválcem o výkonu 129 kW (175 k) a točivém momentu 265 Nm. Tato pohonná jednotka je upravena pro spalování biopaliva E85, ale může používat i benzín.

http://news.auto.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů