Středa, 24. dubna 2024

Brno získá do konce roku 400 nových kontejnerů na tříděný odpad

Brno získá do konce roku 400 nových kontejnerů na tříděný odpad

Brno chce lidem umožnit také to, aby mohli nechat ekologicky zpracovat biologický odpad.

V Brně by do konce roku mělo přibýt dalších 400 kontejnerů na tříděný odpad. Větší část z nich bude na papír, menší na PET lahve. Nádoby městu zapůjčí společnost Eko-kom. Brňanům by se tak měla zkrátit cesta, kterou dnes musejí s tříděným odpadem vážit, řekl dnes novinářům náměstek primátora Martin Ander.

V Brně je dnes dostatek kontejnerů na sklo, po městě je jich rozmístěných 1770. Delší cestu musejí obyvatelé města ujít k nádobám na papír a PET lahve, kterých je v Brně bezmála 400, respektive 210. Právě nádob na papír a plasty by v příštích letech mělo přibývat. Cílem je, aby ve městě vzniklo 500 míst, kde bude možné na jednom místě nechat všechny tři druhy separovaného odpadu. Město ho chce dosáhnout do dvou nebo tří let, řekl Ander.

Po dobudování sítě sběrných míst by to Brňané měli mít k nejbližšímu kontejneru v průměru 170 metrů, tedy zhruba stejně daleko jako lidé z jiných velkých měst. Letos na počátku roku to bylo 250 metrů.

Brno chce lidem umožnit také to, aby mohli nechat ekologicky zpracovat biologický odpad. Trávu, větve a jiný nepořádek ze zahrádek by ještě letos měli začít vybírat pracovníci sběrných dvorů. Ve městě je jich přes 40.

Brno 29. srpna (ČTK)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů