Čtvrtek, 28. března 2024

Účet za požáry: přes miliardu eur

Účet za požáry: přes miliardu eur
Ničivé požáry, které sužují Řecko, dál planou na Peloponésu a na ostrově Euboia, ale jsou již zčásti pod kontrolou. Oznámil to mluvčí řeckých hasičů Nikos Diamantis. Podle odhadů řeckého ministerstva financí mohou škody stát více než 0,6 procenta hrubého domácího produktu, což je asi 1,2 miliardy eur. Evropský komisař pro ochranu životního prostředí Stavros Dimas varoval, že po požárech mohou v Řecku nastat záplavy.

Podle údajů EU shořelo v Řecku od minulého týdne téměř 184 000 hektarů porostů. Za letošek oheň v zemi zničil 269 000 hektarů, což je nejvíc od doby, co se začaly škody způsobené požáry registrovat. Někteří říkají, že to byla nejhorší katastrofa od roku 1825, kdy v bojích za osvobození Řecka od nadvlády osmanské říše turecká armáda zdevastovala Peloponés.

Vyplácení slíbeného odškodného postiženým vázne, a to hlavně kvůli byrokratickým překážkám a neschopnosti úředníků sjednotit se na potřebných dokumentech. Padají už první obvinění, že se na tragédii chtějí přiživovat i podvodníci. Na aténském náměstí Syntagmatos se včera konala protestní demonstrace tisíce lidí, kteří kritizovali vládu z neschopnosti se s požáry účinně vypořádat.

Šestidenní ohnivé peklo způsobilo i nenapravitelnou sociální a ekonomickou katastrofu v malých, na zemědělství závislých vesnicích, konstatoval expert na lesnictví Nikos Bokaris. "Tito lidé přišli o půdu, o svá stáda a v mnoha případech o své domy," řekl Bokaris. Podle jeho slov se "několik tisíc lidí bude muset rozhodnout, zda zůstanou ve spálené zemi, nebo zda se přestěhují do měst".

Papež Benedikt XVI. včera odsoudil "kriminální činy" žhářů v Řecku, jejichž nezodpovědné chování ohrožuje lidi a "ničí životní prostředí".
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů