Sobota, 20. dubna 2024

Magistrát chce znát názor lidí na třídění bioodpadu

Magistrát chce znát názor lidí na třídění bioodpadu

Praha - Pražský magistrát se bude ptát obyvatel metropole, jestli mají zájem o třídění bioodpadu. Dotazník bude ke stažení na internetových stránkách www.praha-mesto.cz, přiloží ho i některá periodika vydávaná městskými částmi. ČTK to sdělili pracovníci magistrátu. Průzkum se bude konat od 1. září do 31. října.

"Výsledky průzkumu z dotazníků použije město jako podklad pro rozšiřování systému tříděného sběru bioodpadu v Praze. Následovat by měla informační kampaň zaměřená na možnosti nakládání s bioodpady," řekl radní Petr Štěpánek. Radnice ji chce zahájit v příštím roce.

"Každý z Pražanů produkuje až 250 kilogramů odpadu ročně. V tomto množství je celá řada cenných složek, které je možné opětovně využít," uvedl radní Petr Štěpánek. Významný podíl podle něj tvoří i organická hmota jako slupky z brambor, okrájené ovoce a zelenina i zbytky pečiva. Ze zahrad pak zbývají posekaná tráva, shrabané listí nebo ořezané větve. "To představuje ročně z celkového množství odpadu asi 75 až 100 kilogramů bioodpadu na jednoho občana, u domů se zahrádkami i více," dodal radní.

Bioodpad mohou lidé umístit do domácích kompostů. Pozůstatky ze zahrad mohou Pražané odložit také do deseti sběrných dvorů nebo kompostárny v Malešicích. Některé městské části mají velkoobjemové kontejnery určené pro tento druh odpadu. V Dolních Chabrech se bioodpad sváží.

Bioodpad chce svážet také například Vysoké Mýto na Orlickoústecku. Sebrané zbytky poputují do fermentační stanice, která bude zpracovávat i odpady z jatek, firem z oboru potravinářského průmyslu, zemědělských družstev, kuchyní, restaurací a jídelen a zároveň vyrábět energii. Sběr bioodpadu chystá také Brno a další města.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů