Čtvrtek, 25. dubna 2024

Žijte bio celé září

Září - měsíc biopotravin vám rozhodnutí „žít bio“ usnadní.
Žijte bio celé září

Praha, 31.8.2007 -  Chcete začít „žít bio“ ale nevíte jak či kde začít? Nejste sami. Přesto, že je dnes stále jednodušší biopotraviny v prodejnách najít a že lidí, kteří chtějí biopotraviny začít nakupovat rychle přibývá, mnozí mohou být stále zmateni, co vlastně „bio“ znamená. Září - měsíc biopotravin vám rozhodnutí „žít bio“ usnadní.

Kampaň Září-měsíc biopotravin a ekologického zemědělství vám pomůže zorientovat se a učinit první kroky k tomu, aby se biopotraviny staly každodenní součástí vašeho života. V Měsíci biopotravin proběhne téměř sto akcí, které vás informují o výhodách biopotravin a nadchnou pro jejich konzumaci. Kampaň podporují přední čeští výrobci biopotravin, jako Probio, Olma, Jizerské pekárny, Semix a Sluneční brána, dále síť prodejen dm drogerie či restaurací Bio Cafes. Měsíc bio proběhne pod záštitou a za finanční podpory Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí České republiky.

Letošní třetí ročník je zatím největší. Do kampaně se zapojí stovky prodejen, ekofarem a výrobců biopotravin, kteří spojí své síly a pomohou vám objevit, pochopit a následně si pochutnávat na biopotravinách. Nahlédněte do kalendáře na www.mesicbiopotravin.cz a určitě najdete zajímavou akci ve vašem regionu.

Stále více lidí ví, že značka BIO označuje potraviny pocházející z ekologických farem, potraviny, které byly produkovány způsobem, který je v souladu s přírodními principy. Ekologické farmy nepoužívají chemické pesticidy, geneticky upravené organismy ani umělá hnojiva.

„Přesto, že v Česku v posledním roce přibylo ekologických farem, jejich produkce zatím nedostačuje pokrývat poptávku. Zvýšený zájem spotřebitelů o české biopotraviny a ekologický způsob hospodaření by měl dát zemědělcům signál, že přechod na bio hospodaření je správným rozhodnutím“ říká koordinátor akce Tom Václavík.

Začněte žít bio – je to jednoduché

Abyste mohli v září začít „žít bio“, je pro vás připraveno několik možností, jak vám to usnadnit. Otevřete www.mesicbiopotravin.cz a…:

  • Vyhrajte bio: udělejte si jednoduchý on-line Bio kviz a vyhrajte víkend na ekofarmě pro celou rodinu nebo desítky dalších cen!
  • Navštivte farmu: detailní popis všech akcí v Září a důvody, proč je skvělé navštívit ekofarmu osobně.
  • Ochutnejte bio: bioprodejny po celé České republice pro vás nachystaly ochutnávky, přijďte vyzkoušet.
  • Nakupujte bio výhodně: ve stovkách prodejen najdete v září biopotraviny za výhodné ceny.
  • Vařte bio: nakoupili jste a nevíte, jak uvařit? Nenechte si zajít chuť a vyberte si z desítek výborných receptů od předních „bio šéfkuchařů“.
  • Bio příběhy: podělte se s ostatními o svůj jedinečný „bio příběh“.

 

Stovky prodejen nabízejí slevy

Více než čtyřicet bioprodejen svazu PRO-BIO nabídne v září zákazníkům ochutnávky a zvýhodněný nákup 45 bio výrobků, mnohé z nich novinky na trhu, které do speciální akce dodalo celkem devět českých výrobců biopotravin a obchodníků.

V rámci Měsíce biopotravin připravila síť prodejen dm drogerie pro své zákazníky bio akční dny. Budou probíhat ve dnech 7. až 9. září. V tomto období získá každý zákazník při zakoupení alespoň 4 BIO nebo bezlepkových výrobků slevu 25 %.

Přijďte ochutnat a nakupit

Biopotraviny jsou dnes běžně dostupné ve více než dvou tisících maloobchodních prodejen po celé České republice, nejen ve specializovaných bioprodejnách - vyzkoušet je tedy může opravdu každý. Maximálně čerstvé a pravděpodobně nejlevnější bioprodukty nakoupíte přímo na ekologických farmách. V září, kdy je sklizeň v plném proudu, je vhodné zajet si na ekofarmu a nakoupit čerstvou zeleninu a ovoce, mléko či sýry. Navíc spojujete příjemné s užitečným...výlet na farmu je skvělá aktivita na víkend, potěší vás i vaše děti. „Navštívit ekologickou farmu a přesvědčit se na vlastní oči, jak ekologický systém hospodaření pracuje v harmonii s přírodou, je skvělá příležitost pro ty, kteří k biopotravinám zatím nezískali důvěru“, říká Martin Hutař, ředitel společnosti PRO-BIO, generálního partnera letošní kampaně.

Udělejte si výlet na ekofarmu

Již v sobotu, 1. září pro vás Pro-bio Liga připravila exkurzi na ekofarmu bratří Lehockých v Nýrsku. Prohlédnete si ekofarmu s výkladem farmáře, ochutnáte místní bioprodukty a budete si moci nakoupit zboží z farmy.

Pokud se chcete projet na koni či oslíku a ochutnat steak z bio hovězího, udělejte si 7. září. výlet do Kateřinic u Příbora. Proběhne tam Den otevřených dveří na ekofarmě Josefa Folty.

V sobotu 8. září se koná tradiční BIO zemědělský den na biofarmě pana Josefa Sklenáře v Sasově kousek od Jihlavy. Návštěvníci si budou moci zasoutěžit, projet se na koni a prohlédnout si ekologický chov vepřů.

V neděli 9. září proběhnou tradiční bio dožínky na ekofarmě Country Life v Nenačovicích, jen 15 kilometrů od Prahy.

V pátek 14. a sobotu 15. září proběhne na Toulcově dvoře v Praze již 14. ročník Pražského biojarmarku, opět společně s Dožínkovými slavnostmi.

V památkově chráněné rezervaci lidového stavitelství v Krátké u Sněžného na vás v sobotu, 22. září čeká Bramborová slavnost a biojarmark. Můžete se těšit na koncert harmonikáře, vystoupení horáckých tanečních souborů, výstavu "Jak se dřív žilo a jedlo", prodej biobrambor a jiných biopotravin, soutěže a hry, ochutnávky biobrambor, bio-bramboračky a Fair Trade výrobků, a mnoho dalšího.

Pokud chcete vědět, odkud pochází vyhlášený bio mošt z Bílých Karpat, nenechejte si ujít slavnostní začátek další sezóny moštárny v Hostětíně 23. září nazvaný Oslava jablek – tradičního ovoce Bílých Karpat.

Kozí sýry značky DoRa v typickém modrobílém obalu z moravské ekofarmy manželů Dobrovolných jistě zná řada příznivců bio. V sobotu 29. záři si můžete zajet do Ratibořic a podívat se nejen na stále se rozrůstající stádo koz, ale také poodhalit výrobní tajemství vyhlášené chuti kozích sýrů a pomazánek.

Společně důstojné sbohem létu při festivalu tance, divadla, her, nápojů a pokrmů budete moci dát 29.září na Festivalu sklizně a podzimu v historické vesnici řemesel a umění Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem.

Farmář John – vidle a kamera

K vrcholům letošního Měsíce biopotravin bude jistě patřit kulturní večer 26. září v pražském kině Aero, na kterém bude v české premiéře promítnut kritiky vysoce hodnocený americký film „The Real Dirt on Farmer John“ za osobní účasti autora a hlavní postavy filmu Johna Petersona. Časopis Time nazval Johna „Al Gorem zemědělství“. Jeho biodynamická farma zásobuje na 1 700 rodin v Chicagu. Součástí kulturního večera bude živý koncert Lesley Littlefield, jejíž písně také zazní ve filmu, diskuse s farmářem Johnem a bio bufet s ochutnávkou desítek druhů bio vín z celého světa.

Pokud máte rádi víno, přijeďte 1. a 21. září do Domu Vína v Jablonci n. Nisou, kde proběhne degustace vybraných biovín od ekologických vinařů.

Vařit z biopotravin se bude také 12. září v Restaurantu a čajovně U rozmarného anděla v Chrudimi. V poledním menu i specialitách po celý den restaurant nabídneme jídla z biopotravin pro dospělé i děti. Pokud vám zachutná, můžete o týden později 22. září tamtéž absolvovat praktický seminář - Vaříme z biopotravin.

Učit se vařit z biopotravin budou také účastníci kurzu v pražské restauraci Therapy 8. a 9. září. Seznámíte se se základními druhy biopotravin a jejich praktickým využitím a jak snadno a rychle uvařit chutné bio jídlo.

Biojarmarky táhnou

13.9. Den pro zdraví aneb Žiju zdravě, žiju bio -  Den pro zdraví Městské části Praha 8

15.9. Biojarmark v rámci Královéhradeckých Dožínek

21.9. Biojarmark v Českém Těšíně

21. a 22. 9. Brněnský biojarmark

11.9. Biojarmark v Chrudimi

5. 10. Biojarmark ve Žďáře nad Sázavou

6.10. Jihlavský biojarmark

Všechny cesty vedou...na internet

Podrobnosti o všech vyjmenovaných akcích a mnohé další je možno nalézt na www.mesicbiopotravin.cz. Kromě toho také Bio kviz, spoustu tipů na aktivity v září, argumenty proč kupovat biopotraviny, recepty na bio jídla a adresy bioprodejen a ekofarem.

Další informace u koordinátora akce:

Mgr. Tom Václavík

Tel.: 420 541 263 456, 776 760 700

E-mail: tom@greenmarketing.cz  

Web: www.mesicbiopotravin.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů