Čtvrtek, 28. března 2024

Turisté nebudou bloudit, lesníci už označili všechny přírodní rezervace

Turisté nebudou bloudit, lesníci už označili všechny přírodní rezervace

PŘÍBRAMSKO - Každá přírodní památka nebo rezervace v Brdech je označena. Státní podnik připravuje pro veřejnost i další překvapení – opravuje se Třemšínská bouda a vylepšují zámecké parky.
Návštěvníci lesa už nemusí bloumat po Brdech, aby marně hledali nějaké zajímavé přírodní lokality. Státní podnik Lesy České republiky nechal k přírodním rezervacím a památkám instalovat pěkné informační tabule. Z nich se turisté dozví, proč je konkrétní místo chráněno a dočtou se řadu dalších zajímavostí.

Když náš Deník zhruba před rokem informoval o tom, že pro turisty stále atraktivnější Brdy postrádají některé služby, slíbil ředitel Lesního závodu Dobříš, že se na tom pracuje. Měl pravdu. Dnes je v severních a jižních Brdech kromě dokonale značených tras a stezek k dispozici řada informačních tabulí a nechybějí ani lavičky se stoly jako odpočinková místa pro znavené turisty.

Zájem o Brdy je každým rokem větší, a s tím počítá i státní podnik. „Slíbili jsme, že pro veřejnost něco uděláme a jsem rád, že se nám to podařilo,“ řekl ředitel Zdeněk Mařík. Podnik se už loni pustil do rekonstrukce Třemšínské boudy, která by mohla být letos na podzim zdárně ukončena. Lesníci slíbili, že označí místo, kde stojí památný buk-dvoják v úpatí Třemšína. Strom totiž těžko najde člověk, který Třemšínsko nezná dokonale.

Možná, že se turisté ve spolupráci s lesním podnikem a rožmitálskými nadšenci z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) dočkají na Třemšíně i naučné stezky. „Ta by mohla návštěvníky seznámit se životem lesních druhů mravenců, které jsme okolo Třemšína mapovali,“ řekl Lukáš Tůma, předseda rožmitálské organizace ČSOP.

V Brdech je řada přírodních rezervací nebo památek, které stojí za to vidět. Stále se hovoří o tom, že region kolem lesního komplexu Brd, je turisticky atraktivní oblastí. Jenomže se toho pro rozvoj turistiky příliš neudělalo. Zdá se však, že se konečně blýská na lepší časy. Knížecí cesta, vedoucí z Hutí pod Třemšínem vzhůru lesem až k památnému vrcholu Třemšína, by podle Maříka a také rožmitálského starosty Josefa Vondráška mohla být brzy velice atraktivní pro návštěvníky.

Zatím k dokonalosti chybí především rozhledna na Třemšíně, o jejíž výstavbě se v současné době vedou jednání. Nová rozhledna má být podle Vondráška součástí rozsáhlejšího projektu na podporu turistiky v regionu.

Kromě rozhledny zamýšlí radnice vybudovat ubytovnu pro turisty v restauraci v Hutích a také vytvořit zázemí pro návštěvníky Rožmitálska ve sportovním areálu ve Starém Rožmitále. „Pokud se podaří sehnat peníze z Unie, myslím si, že s výstavbou rozhledny můžeme začít někdy v příštím roce,“ slibuje Vondrášek.

Vedle lákavého cíle, kterou by dlouhé roky slibovaná rozhledna určitě byla, nabídne turistům lahůdku i lesní podnik v podobě renovované Třemšínské boudy do původního stavu. Když se ochránci dohodnou s podnikem, může vzniknout i naučná stezka po okolí Třemšína. Lesníci se projektu nebrání a aktivitu ochránců snad podpoří. Dokonce slibují, že označí památné stromy, jako je výše zmíněný buk-dvoják, ale i poslední hraniční strom v Česku - buk u Teslín. Kosmetickými úpravami prošly i parky u roželovského a vacíkovského zámečku.

Karel Hutr

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů