Pivovar ve Velkých Popovicích šetří plyn i přírodu
Velkopopovický pivovar ze skupiny Plzeňského Prazdroje dokončuje projekt, který
sníží energetickou spotřebu provozu a zlepší ochranu životního prostředí.
Instalací ekonomizéru na kotel ušetří ročně 5 % zemního plynu. Pivovar ve
Velkých Popovicích se zlepšování svých ekologických parametrů věnuje soustavně –
například ve spotřebě energie na výrobu jednoho hektolitru piva už dosahuje
skvělého čísla, pouhých 33,15 kWh. Pro srovnání, u německých pivovarů je to
průměrně 38,05 kWh.
Velkopopovický pivovar ze skupiny Plzeňského Prazdroje dokončuje projekt, který sníží energetickou spotřebu provozu a zlepší ochranu životního prostředí. Instalací ekonomizéru na kotel ušetří ročně 5 % zemního plynu. Pivovar ve Velkých Popovicích se zlepšování svých ekologických parametrů věnuje soustavně – například ve spotřebě energie na výrobu jednoho hektolitru piva už dosahuje skvělého čísla, pouhých 33,15 kWh. Pro srovnání, u německých pivovarů je to průměrně 38,05 kWh.
Ve Velkopopovickém pivovaru se v současnosti zavádí hned několik opatření zaměřených na snížení spotřeby energie. Jedním z nich bude montáž ekonomizéru na kotel pro výrobu páry, která bude dokončena v září 2007 a vyžádá si investici 1,65 milionu Kč. Ekonomizér je v podstatě tepelný výměník, který využívá odpadního tepla, jež by normálně odešlo komínem, pivovar ho ale využije na předehřátí vody do kotle. „Tím ušetříme ročně tolik zemního plynu, kolik by spotřeboval běžný rodinný domek za zhruba 100 let,“ říká manažer pivovaru Velké Popovice Pavel Šemík. Pivovarnictví patří k energeticky nejnáročnějším potravinářským provozům. V typickém českém pivovaru nejvíce energie vyžaduje vlastní proces výroby* - například varna spotřebuje 46 % celkové spotřeby tepla a 18 % spotřeby elektřiny, stáčírna 19 % tepla a 21 % elektřiny. Dalším z projektů ve velkopopovickém pivovaru je proto plánovaná modernizace tepelných rozvodů, která by měla přinést další úspory tepla.
Zdroj: http://www.techtydenik.cz
Sdílet článek na sociálních sítích