Pátek, 29. března 2024

MZe: Plocha ekologicky obhospodařované půdy vzrostla o 35 000 ha

MZe: Plocha ekologicky obhospodařované půdy vzrostla o 35 000 ha
Hlavní událostí letošního roku v oblasti ekologického zemědělství byl podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče výrazný nárůst počtu ekologických zemědělců, výrobců biopotravin a ekologicky obhospodařované půdy. Podle ministerstva tak letos pokračoval trend z minulého roku, kdy výrazně přibývalo ekologických farem. „Zatímco v roce 2005 ekologicky hospodařilo 829 podniků, vloni to bylo již 963 podniků a za prvních pět měsíců letošního roku se jejich počet zvýšil o dalších téměř 200 na celkových 1146 farem,“ uvedl Gandalovič.

Významně, o 35 tisíc hektarů, se v letošním roce rozšířila ekologicky obhospodařovaná plocha, která ke konci května činila 315 581 hektarů. Její podíl na celkové výměře zemědělské plochy představuje 7,4 procenta oproti 6,6 procent z loňského roku. Většina ekologicky obhospodařovaných pozemků (81,8 procenta) je zatravněných. Jejich výměra se zvýšila na téměř 260 tisíc hektarů. Podíl zatravněných pozemků na celkové ekologicky obdělávané ploše se však v porovnání s minulým rokem mírně snížil - o 0,7 procenta. Podíl orné půdy stoupl z loňských 8,3 na 9,7 procenta. Je určitě pozitivní, že se zvyšuje také výměra ekologicky obdělávané orné půdy, jejíž výměra se rozrostla o více než 7000 hektarů a celkově již překročila 30 tisíc hektarů.

Zájem o ekologické hospodaření podnítilo především zvýšení podpor z Programu rozvoje venkova. Vzrostly nejen dotace na obhospodařovanou plochu, ale ekologičtí zemědělci a výrobci biopotravin jsou výrazně zvýhodněni v investičních podporách, které mohou získat na základě projektů.

Zdroj: Agris

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů