Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise projednala Dánskem předložený národní plán na přidělování emisních povolenek na období 2008-2012. Dánský alokační plán předpokládá emise ve výši ekvivalentu 24,5 milionů tun CO2 na rok. To je o 2 miliony tun méně než v roce 2005. Aby byl alokační plán plně schválen, musí ještě Dánsko snížit z 19 % na 17 % kredity, které dánské firmy získají za uskutečnění projektů snižujících objemy emisí ve třetích zemích.

Evropská komise předložila návrh na prodloužení antidumpingového cla na dovoz úsporných zářivek z Číny o jeden rok. Antidumpingové clo ve výši až 66 %, které je v platnosti již pět let tak bude v planosti další minimálně jeden rok. O návrhu Komise budou jednat také zástupci členských států. Návrh je ostře kritizován ekologickými organizacemi, protože je v protikladu s ambicemi EU v oblasti úspor energií a boji proti klimatickým změnám.

Evropská komise potvrdila informaci, že Německo oznámilo výskyt viru ptačí chřipky typu H5N1. Nákaza se vyskytla na kachní farmě ve spolkové zemi Bavorsko v oblasti, která byla zasažena výskytem ptačí chřipky u divokých ptáků v červenci a začátkem srpna. Německé úřady rychle zareagovaly v souladu s platnou evropskou legislativou a vytyčila 3 kilometrovou ochrannou zónu a 10 kilometrovou sledovací zónu.

Voda ve většině přírodních koupališť v Pardubickém kraji je čistá. Jak ale dodává redaktorka Marcela Novotná, v chladnějších dnech posledního prázdninové týdne se ale vydávají do vln jen otužilejší jedinci.
"Odpustit koupání by si ale měli raději ve vodní nádrži Seč na Chrudimsku, kde hygienici již delší dobu registrují zvýšený výskyt sinic. Pokud by si otužilí plavci přece jen chtěli užít jednu z posledních příležitostí ke koupání, měli by se poté důkladně osprchovat. Podle hygieniků je voda na Seči riziková zvláště pro děti, těhotné ženy a alergiky."

Liberec - Pokud jste se včera 1.9.2007, podívali do Nisy, jistě jste si všimli velkého množství pěny. Požár liberecké Kolory, totiž způsobil ekologickou havárii. To způsobilo hašení požáru v jedné ze zasažených hal, kde byly uskladněny saponáty, které se smísily s vodou, stekly do Veseckého potoka a odtud do Lužické Nisy. Na Nise vznikla norná stěna až u stadionu U Nisy (Libereckého Slovanu) v Liberci-Pavlovicích. Požár si tak přičetl další škodu a to na uhynulých rybách v řece.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů