Úterý, 16. dubna 2024

Nafta s biopříměsí už teče do nádrží

Nafta s biopříměsí už teče do nádrží
První cisterny s naftou a namíchaným metylesterem řepkového oleje už plní nádrže tuzemských pump. Po letech příprav a dohadů tak dorazila norma o povinném přimíchávání biosložek do fosilních paliv až ke stojanům čerpacích stanic. Řidiči ale nemají šanci rozpoznat, zda má konkrétní pumpa v zásobníku směs nebo klasickou naftu. Diesel s příměsí bude sice o několik desetihaléřů dražší, ale v tomto týdnu mírně vzroste i cena samotné nafty.

Všichni, kdo dodávají na trh motorovou naftu, například rafinerie a státní distributor Čepro, musejí od září deklarovat, že k množství prodané nafty vydali na trh i dvě procenta metylesteru řepky olejné (MEŘO). Zákon o ochraně ovzduší, jehož novela u nás biopaliva zavádí, ale neříká, že každý litr nafty musí tuto složku obsahovat. Někdy tedy cisterny dodají pumpařům čistou naftu, jindy zas dražší se směsí více než dvou procent.

Žně začínají pro dominantního výrobce MEŘO u nás - ústeckou Setuzu. Minulý týden představila nový provoz za 750 milionů korun, který zdvojnásobí nynější produkci padesáti tisíc tun metylesteru. Ten je ale dražší než samotná nafta. A litr paliva s ekologickou příměsí tak budou pumpaři nakupovat zhruba o třicet až šedesát haléřů dráž. "Marže u nafty nejsou tak vysoké, aby si to pumpy vzaly ze zisku. Zhruba ke konci týdne se tedy dá čekat u nafty zdražení," soudí šéf Společenství čerpacích stanic v ČR Ivan Indráček.

Zdražení nafty se ale dá v nejbližších dnech čekat i bez vlivu příměsi. Cena na burze v Rotterdamu, ze které se vychází při určování velkoobchodních cen, v minulém týdnu vzrostla. Zatímco cena benzínu podle průměrných údajů společnosti CCS stále mírně klesá - aktuálně ke 30,15 koruny za litr, nafta od začátku září už pokles zastavila na 28,26 koruny. "Dolarová cena v Rotterdamu skutečně vzrostla, trochu to ale zas vyrovnává kurz koruny. Nafta u pump tedy v nejbližších dnech skutečně může mírně zdražit," soudí analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Velké pumpařské firmy se k cenám odmítají jakkoliv vyjadřovat. Stále totiž nebylo projednáno jejich odvolání proti dřívější pokutě od antimonopolního úřadu za údajné domlouvání cenového kartelu. V porovnání s vlivem burzy prý ale bude vliv biosměsi na cenu nafty minimální.

"Můžu jen říci, že řidiči nepoznají v kvalitě paliva žádný rozdíl. Až do pětiprocentní směsi MEŘO se jedná stále o kategorii motorové nafty a motory jsou na to také tak konstruovány," tvrdí ředitel pro jakost a vnější vztahy ve společnosti Benzina Václav Loula.

Jak přiznává i šéfka České obchodní inspekce (ČOI) Jana Příhodová, řidiči stejně nemají možnost volby. U pumpy zkrátka nikdo sám od sebe nepozná, zda mu do nádrže teče čirá nafta nebo "míchaná". "Budeme ale kontrolovat, zda směs někde nepřevyšuje pět procent. A také, zda procentuální podíl, deklarovaný v dodacích listech, skutečně odpovídá podílu MEŘO v prodávaném vzorku," připomíná Příhodová.

I podle šéfky ČOI je pro pumpaře technicky nemožné, aby měli zvlášť uloženou čirou naftu a zvlášť tu s příměsí metylesteru řepky olejné. A mohli tedy prodávat oba druhy. "U čerpacích stanic není navíc žádná volná nádrž. Možná se uvolní časem, až skončí prodej benzínu s oktanovým číslem 91."

A co na to řidiči? "Nikdo se zatím na nic neptá. Asi o tom mnozí ani nevědí," reagovala včera pracovnice obsluhy čerpací stanice Benziny v pražské Olšanské ulici.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů