Úterý, 23. dubna 2024

Nový atlas dokazuje, že lidé ničí planetu

Nový atlas dokazuje, že lidé ničí planetu
Nejnovější vydání atlasu světa, který připravuje britské vydavatelství Times a vydává společnost Collins, odráží výrazné změny na tváři planety, které jsou podle autorů způsobeny hlavně změnami klimatu a lidskou činností. Jedním z příkladů je jezero Čad, které je nyní o 95 procent menší, než bylo v roce 1967.

Atlas se vydává každé čtyři roky. "Máme ekologické katastrofy doslova před očima," řekl deníku The Times o novém vydání šéfredaktor atlasu Mick Ashworth. "Skutečně se obáváme toho, že v budoucnu známé geografické prvky úplně zmizí."

Kartografové musejí překreslovat mořská pobřeží, jezera i říční koryta. Dokumentují, jak města rychle ukrajují další a další části krajiny - především v Africe a Asii. Už příští rok má podle prognóz žít víc lidí ve městech než na venkově, poznamenal na internetových stránkách list The Times.

Podle Ashworthových slov se mění zejména pobřeží. Středoasijské Aralské jezero, známé dříve i jako Aralské moře, se za posledních 40 let zmenšilo o tři čtvrtiny zejména v důsledku toho, že jeho vody se využívají na zavlažování polí s bavlnou. Mrtvé moře má podle autorů atlasu o 25 metrů nižší hladinu než před 50 lety. Ze Žluté řeky v Číně je odčerpáváno tolik vody, že v létě nedoteče až do moře.

Do budoucna kartografové očekávají další změny způsobované hlavně změnami hladin. Už nyní například kvůli zvyšující se hladině moře přichází o část území Bangladéš. Tvůrci atlasu upozorňují na to, že časem některá místa z map docela zmizí. Mohou to být Marshallovy ostrovy v Pacifiku anebo Maledivy v Indickém oceánu, které jsou oblíbeným místem turistů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů