Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nové nařízení znamená investice do čistíren odpadních vod

Nové nařízení znamená investice do čistíren odpadních vod

Od října letošního roku musí obce i města z nařízení vlády zkvalitnit čištění odpadních vod, tak aby odpovídala kriteriím a požadavkům Evropské unie. Pro řadu měst i obcí to znamená, že budou muset investovat další peníze do vodohospodářského majetku.

"Požadavky na přípustnost znečištění vypouštěných vod z čistíren, jsou nyní stanoveny už pro nejmenší zařízení tohoto typu pod pět set napojených obyvatel a v kategorii do dvou tisíc obyvatel je novým požadavkem odstraňování dusíku," vysvětlil Jan Jindra vedoucí oddělení rozvoje společnosti Vodovody a kanalizace Jižní Čechy, a. s. Poznamenal, že nové nařízení se tak dotkne i těch nejmenších obcí, které budou muset investovat do rekonstrukcí stávajících čističek, tak aby měly moderní technologie.

Zmínil, že nové nařízení se netýká pouze vypouštěných vod z čistíren, ale i kvality vody v povrchovém toku pod čistírnami. "Tam, kde nebude splňovat povrchová voda pod čističkou požadovaný limit, bude muset vlastník prokázat, že pro čištění používá nejlepší dostupnou technologii," konstatoval Jindra. Podle něho se tak otevírá prostor pro odborníky, kteří budou nejen zkoumat kvalitu vody, ale také technologii čističky.

Jindra dále upozornil, že tam kde vodohospodářský majetek provozuje VAK Jižní Čechy čističky většinou nárok na nejmodernější technologie splňují. "Upozorňovali jsme města a obce na nutnost rekonstrukcí už dlouho dopředu a řada vlastníků do čističek investovala. Ze 113 čistíren, které provozujeme odpovídá požadavkům vyhlášky sto. Zbývajících třináct majitelů bude muset investovat do nových technologií. Mezi taková města patří například Mladá Vožice, Studená nebo Slavonice," dodal Jindra.

Mgr. Radek Bílý
zdroj:
VaK JČ, a. s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů