Čtvrtek, 18. dubna 2024

Cukrátko za radar

Cukrátko za radar
Vláda ohlásila v podbrdském Spáleném Poříčí "stamiliony" dotací pro region a tváří se, že to vůbec nesouvisí s umístěním amerického radaru. Topolánkovi ministři se jen tak podívali do mapy a Příbramsko se jim zazdálo nějak zanedbané. Proč to předstírání? Je to náplast za radar a je to tak správně.

Aby nebylo pochyb: Tento list podporuje v redakčních komentářích americkou základnu od počátku a bude to dělat dál, ať to bude populární, nebo ne. Důvodů je několik, ale ten hlavní lze shrnout dvěma větami. Američané od nás zcela výjimečně potřebují bezpečnostní výpomoc a slušně o ni žádají. Česká republika by proto měla odpovědět tak, jak by chtěla, aby jednou na její žádost o bezpečnostní výpomoc odpověděla Amerika.

Radar bezprostředně u zahrádky by nicméně chtěl málokdo, stejně jako dálnici, elektrárnu, čističku, skládku, důl a podobné užitečné, ale omezující stavby. Starostové z Podbrdí si tedy v srpnu řekli o dotace: Když je dostaly kraje postižené těžbou uhlí, proč ne my? Mají pravdu; bez ohledu na chytrácký dodatek "a stejně pak nebudeme s radarem souhlasit". Rozčilená radarová debata se tím - konečně - mění v racionální obchod.

Spolu s penězi přislíbila ministryně obrany další pootevření vojenského prostoru Jince pro turisty, včetně krásných nepřístupných koutů. Kdyby byli podbrdští starostové co k čemu, kraj by už dávno z turistiky tšžit mnohem víc než dosud. Možná by místo ukřivděného skuhrání na zanedbanost "už od Masarykových dob" stačilo pro začátek pořádně protahovat běžecké stopy v zimě a udržovat cyklostezky v létě.

tomas.nemecek@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů