Čtvrtek, 25. dubna 2024

Automobilky nesnižují emise podle plánu

Automobilky nesnižují emise podle plánu
Evropští výrobci nesnižují emise u nových automobilů tak, jak si sami předsevzali. Tvrdí to alespoň včera zveřejněná zpráva vlivné Evropské federace pro dopravu a životní prostředí (T&E).

Emise oxidu uhličitého u nových evropských aut loni dokonce klesly o nejmenší množství za řadu let - o pouhých 0,2 procenta na průměrných 160 gramů na kilometr. Výrobci se přitom už před lety zavázali, že emise do konce roku 2008 sníží na 140 g/km. Již nyní je tedy podle T&E jasné, že automobilky svůj závazek nedodrží.

Každoroční zpráva o emisích se v Bruselu velmi pozorně sleduje. Evropská komise totiž právě dokončuje návrh zákona, který má výrobce donutit k povinnému snížení průměrné emise z aut na 130 g/km do roku 2012. Pokud to některý z nich nedodrží, čekají jej sankce. Otázkou ale je, jak přesně bude zákon vypadat. Výrobci včetně tuzemské Škody Auto proti přísným opatřením protestují.

Zpráva T&E nespecifikuje, kolik emisí vypouštějí auta konkrétních značek nebo jednotlivé modely. Uvádí pouze průměry firem sdružených v Asociaci evropských výrobců automobilů a v obdobných asociacích japonských a korejských výrobců, jejichž vozy se do Evropy dovážejí.

Organizace však sestavila tabulku podle průměrného množství emisí, které vypustí nová auta v jednotlivých členských zemích EU. Česko je na tom relativně dobře - se 153 gramy CO2 na kilometr se umístilo na 7. místě v EU. Nejlépe jsou na tom Portugalci se 144 g/km, následovaní Italy a Francouzi. Naopak nejvíce CO2 (187 g/km) vypouštějí nová auta ve Švédsku.

Zpráva rovněž kritizuje skutečnost, že výrobci stále zvyšují hmotnost svých aut. Těžší vozy přitom prý vypouštějí více emisí a jsou i nebezpečnější. Průměrné auto prodané loni v Evropě váží 1,374 tuny a je o 18 kg těžší než předloni.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů