Pátek, 29. března 2024

V Arnice se bude diskutovat o nebezpečí PVC

V Arnice se bude diskutovat o nebezpečí PVC

PRAHA – PVC neboli polyvinylchlorid je jednou z nejpoužívanějších plastických hmot. Lze ji objevit téměř všude: v našich domovech, kancelářích, hrají si s ní děti, slouží jako obal na potraviny. V nemocnicích pomáhá na jednu stranu zachraňovat životy, na druhou stranu poškozuje zdraví pacientů. O problémech a rizicích, která jsou s používáním PVC spjata, jak jim můžeme sami předejít či o tom, co Arnika podniká v této oblasti v Praze, bude hovořit vedoucí kampaně „Nehrajme si s PVC“ Ing. Miroslava Jopková ve středu 12. září od 18:00  hodin v knihovně sdružení Arnika na Žižkově (Chlumova 17, Praha 3). 

„Arnika již několik let usiluje o to, aby se tento materiál nepoužíval v oblastech jako je zdravotnictví, k výrobě hraček či balení potravin. Nemocní lidé nebo malé děti jsou více citliví k působení některých nebezpečných látek, které PVC obsahuje. Úniky toxických látek však doprovází  polyvinylchlorid po celou dobu jeho životního cyklu – od výroby až po likvidaci,“  říká Miroslava Jopková.

Arnika pořádá přednášky s diskusemi na různá témata související s ochranou přírody každou druhou středu v měsíci od 18 hodin ve své žižkovské klubovně (Chlumova 17, Praha 3). Vstup je zdarma, prostory jsou snadno přístupné i pro lidi se zvláštními potřebami (přízemí). V Arnice je k dispozici také knihovna s více než dvěma tisíci knih a publikace o životním prostředí, desítky videokazet a řadou titulů tématických časopisů.

Akce kampaně „Nehrajme si s PVC“ v Praze podpořil grantem Magistrát hl. m. Prahy. Přednášková činnost Arniky byla v roce 2007 finančně podpořena Ministerstvem životního prostředí ČR v rámci společného programu SSEV Pavučina a ČSOP Národní síť středisek ekologické výchovy.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů