Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé počítají škody po povodních

Lidé počítají škody po povodních

Řeky v Moravskoslezském kraji, ale i na dalších místech ČR stále klesají. Toky se vracejí do svých koryt a lidé se vypořádávají s následky záplav. V nejvíce postižených obcích počítají škody. Ty se budou podle prvotních odhadů pohybovat v řádech několika desítek milionů korun. Přesnou výši ale představitelé jednotlivých obcí ještě neznají.

Například v Petrovicích u Karviné zatopila dvě desítky domů voda z říčky Petrůvka. Starosta Petr Trojek odhaduje, že škody na soukromém majetku dohromady nepřesáhnou milion korun. "Na obecním nejsou žádné. Cesta, u které jsme se báli, že ji strhne voda, nakonec vydržela," řekl.

Petrůvka je pro obyvatele obce neustálou hrozbou

Jejich domy totiž před živlem nechrání ani opatření, která by byla schopna zastavit pětiletou vodu. Trojek doufá, že události posledních dnů urychlí výstavbu účinných protipovodňových opatření.

"Návrh už je zpracován a první část je nyní ve fázi územního řízení. Jedná se o výstavbu hrází proti stoleté vodě," řekl. Projekt by podle starosty měl přijít na 30 milionů korun a stavba by měla být dokončena v roce 2010. "Věříme, že se to už konečně pohne. Bojujeme o to deset let. Pořád se něco odkládá," řekl.

Zničené zahrady, vytopené sklepy a ztráty na majetku ...

V městských částech Albrechtic Linhartovy a Opavice voda podle prvotních odhadů způsobila milionové škody na soukromém i obecním majetku. Řeka tam zaplavila asi čtyři desítky domů. Šest desítek obyvatel bylo evakuováno. Podle starosty města Luďka Volka voda navíc na dvou místech vymlela koryto. V případě obyvatel jde o vyplavené sklepy, přízemní patra a zničené zahrady.

Podobné škody se dají očekávat i v Kravařích, Držkovicích a Vávrovicích na Opavsku. Voda v těchto obcích vytopila přibližně stovku domů. Ve Vávrovicích bylo navíc pod vodou fotbalové hřiště. V Dívčím Hradu na Bruntálsku zase voda podemlela most.

Zvýšené průtoky vodohospodáři evidují ještě na šestí místech. Stav ohrožení, nejvyšší stupeň povodňové aktivity, už neplatí nikde. V Děhylově na řece Opavě se hladina ještě drží na hranici druhého stupně. První platí v Karlovicích na Bruntálsku, Opavě, Bartošovicích na Novojičínsku, Bohumíně na Karvinsku a Ostravě-Svinově.

Srážky by už neměly být tak intenzivní

"Klesání řek mírně zpomaluje déšť. Průtoky se ale snižují na všech dříve rizikových místech. Srážky by navíc neměly být už příliš intenzivní. Další riziko záplav nepředpokládáme," řekl dispečer Povodí Odry.

Ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku voda velké škody nenapáchala

Lokální záplavy, které v pátek sužovaly obyvatele Valašského Meziříčí, ve městě velké škody nenapáchaly. "Po více než osmačtyřiceti hodinách mohla dnes ukončit činnost i tamní povodňová komise," informoval o tom mluvčí valašskomeziříčské radnice Josef Beneš.

"Komunikace v místní části Poličná i v lokalitě Kouty jsou už průjezdné," sdělil starosta Jiří Částečka. Škody, jež živel napáchal, budou podle něho relativně malé. "Máme nahlášeny dva zatopené sklepy. Ostatní škody zřejmě nebyly tak veliké, aby o nich občané informovali," mínil starosta.

Rozbouřené vodní toky nejvíce zasáhly místní části Hrachovec, Krhová a Poličná, kde bylo nutné odčerpat vodu z několika desítek sklepů a studní. Hasiči z Krhové museli s vodním živlem bojovat i ve vlastní zbrojnici. "V akci bylo všech šest dobrovolných jednotek působících v našem městě," řekl požární technik valašskomeziříčské radnice Pavel Solanský.

Větším škodám zabránilo kromě jiného rychlé rozmístění pytlů s pískem v ohrožených lokalitách

"Zvláště v Poličné z nich lidé vytvořili účinné protipovodňové zábrany před svými domy a dvorky," podotkl vedoucí oddělení krizového řízení Václav Zelenka. Radnice rozdělila okolo 3000 pytlů. "Naše zásoby se povážlivě ztenčily. Budeme je muset urychleně doplnit," dodal Zelenka.

Domněnky o nízkých materiálních škodách nepřímo potvrzuje skutečnost, že na žádost občanů bylo nutné mimořádně přistavit jen čtyři kontejnery na objemný odpad. "Rovným dílem se o ně podělily Krhová a Poličná. Dodatečně zjištěné škody mohou občané nadále hlásit na telefonních linkách 571 674 250 a 571 674 251," řekl mluvčí radnice Beneš.

Vytrvalý déšť zaměstnával obyvatele a hasiče ve Zlínském kraji od středy. Hasiči vyjížděli až do soboty celkem devětašedesátkrát. Nejčastěji odstraňovali na silnice či budovy spadlé stromy, čerpali vodu ze sklepů, pročišťovali ucpané kanalizace či odstraňovali nebezpečné naplaveniny z mostků. Nejhorší situace byla na Vsetínsku, kde hasiči zaznamenali 40 výjezdů. Svá koryta kromě Rožnovské Bečvy ve Valašském Meziříčí opustil i tamní potok Loučka a říčka Mojena v Hulíně na Kroměřížsku, která zalila sady v místní části města Chrášťany.

V pátek v ranních hodinách dosáhla Rožnovská Bečva nad přehradou Bystřička a ve Valašském Meziříčí třetího stupně povodňové aktivity - ohrožení. Dopoledne téhož stupně dosáhla i říčka Rusava v Hulíně. Na druhý stupeň - pohotovost - se vyšplhala hladina řeky Dřevnice v Kašavě u Zlína i Vsetínské Bečvy v Jarcové na Vsetínsku. Povodňového stupně číslo jedna dosáhla v pátek odpoledne i řeka Morava v Kroměříži.

Zdroj: www.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů