Čtvrtek, 25. dubna 2024

Voda opadla, začal velký úklid

Voda opadla, začal velký úklid

OSTRAVA - Záplavám před desíti lety se naštěstí povodně z uplynulých dní nevyrovnaly. Lidé, jež velká voda v závěru uplynulého týdne postihla, přesto bilancovali škody se zoufalými výrazy ve tvářích.

Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, už nebyl v neděli odpoledne na žádné řece v krajském městě. Pouze v Děhylově na řece Opavě se hladina ještě držela na hranici druhého stupně. Odra i Ostravice se v Ostravě vrátily do svých koryt, stejně tak i nevyzpytatelný potok Porubka. Právě ten je při každém dešti noční můrou pro obyvatele Vřesiny. Jeho tok je totiž stále neregulovaný, ačkoliv po úpravě koryta lidé z okolí už dlouhou dobu volají.

„Jste od pojištovny?“ ptali se nás zoufale v sobotu odpoledne, když jsme se přišli podívat na to, jak se vyrovnávají s důsledky skončivších záplav. „Kdykoliv zaprší, tak se třesu a v noci nespím. Teď už jsem však myslela na to nejhorší, vracely se mi deset let staré hrůzné vzpomínky,“ sdělila Jiřina Planková z Vřesiny, která měla během uplynulého víkendu plné ruce práce s úklidem zpustošeného dvorka a vyplavené garáže.

Velkou vodou způsobenou škodu odhadovala zhruba na sto tisíc korun. „Tak tak se nám podařilo zachránit našeho pejska, který seděl celý mokrý v regále v garáži a čekal, až jej přijdeme vysvobodit. Nejdůležitější pro nás je, že se to podařilo. Věci totiž člověk obrečí, ale pak mávne rukou. Ztráta domácího miláčka by však pro nás byla rodinnou tragedií,“ dodala Planková, které při úklidu pomáhala celá rodina i kamarádi.

„Máme zahradu pohnojenou bahnem, voda byla v garáži a sklep je pořád plný, i když už ho hasiči odčerpávali,“ přiblížila Porubkou zasažená místa další obyvatelka Vřesiny Jana Mihulová. Ačkoliv i ona žije v obavách z každého deště, stejně jako další její sousedé by o odstěhování se jinam neuvažovala.

„Jak jde život a s ním starosti, tak už to člověku ani nepřijde. Na občasnou velkou vodu si zkrátka zvykne. Když je hezky, tak tady máme naopak moc příjemně. A kam bych taky šla,“ doplnila.

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů