Sobota, 20. dubna 2024

Zahradnická FLORA OLOMOUC

Barvy, vůně a chutě podzimu
Zahradnická  FLORA OLOMOUC

Špičkovou produkci domácích i zahraničních  pěstitelů ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků představí podzimní zahradnická výstava FLORA OLOMOUC 2007. Největší akce svého druhu v České republice se uskuteční ve dnech 4. – 7. října   na Výstavišti Flora Olomouc.

Na indiánskou vesnici s totemy, týpí a vodopádem se promění hlavní pavilon A.  Jeho prostory budou vyhrazeny hlavní výstavní expozici s názvem “INDIÁNSKÉ LÉTO“.  Pod záštitou Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech a Moravy se v ní představí nejlepší domácí producenti   ovoce a zeleniny. Chutné výpěstky doplní přehlídka nejzajímavějších odrůd květinové královny podzimu - chryzantémy . Galerie pavilonu bude patřit podzimní soutěži v aranžování květin pořádané Svazem květinářů a floristů na téma  „Inspirace do interiéru“.  Floristé budou soutěžit v tvorbě květinového obrazu a aranžování nádoby do prostoru. Ovocné a okrasné školkařské výpěstky najdou zájemci na venkovních plochách výstaviště.

Návštěvnicky přitažlivou bude už tradičně velká společná  expozice Českého zahrádkářského svazu v pavilonu G s přehlídkou krajových odrůd ovoce, různých druhů zelenin,  výstavou pěstovaných i divoce rostoucích hub, mykologickou poradnou, zahrádkářskou poradenskou službou, prodejem včelích produktů,  skvělých moravských vín a hlavně burčáku!

Pavilon E vyhradili pořadatelé současně probíhajícímu festivalu gastronomie a nápojů OLIMA se 4. ročníkem soutěže o nejlepší ovocnou pálenku FLORA KOŠT.   

Soutěž, jejíž nultý ročník - pod názvem „Hanácké košt -  se konal v roce 2003, je určena  drobným i velkým pěstitelům a „paličům“ dobrých moků. Odborně ji garantuje Zahradnická fakulta Lednice na Moravě, MZLU Brno, Občanské sdružení DeVit Němčičky, Státní zemědělská a potravinářská inspekce Olomouc a Unie destilatérů ČR.

Účastnit se mohou všichni, kteří se chtějí pochlubit vlastní dobrou slivovicí, broskvovicí, hruškovicí, jablkovicí, meruňkovicí, třešňovicí, vínovicí, višňovicí, či jiným ovocným destilátem. a dodají vzorek  0,5 l destilátu s řádně vyplněnou přihláškou  nejpozději do  17. 9. 2007.  Soutěžní vzorky budou mít opět možnost ochutnat i návštěvníci!

 Zahrádkáři, chalupáři  a kutilové určitě ocení prodejní zahradnické trhy s pestrým sortimentem květin, ovoce, zeleniny, okrasných, ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb v pavilonu H a na venkovních plochách výstaviště. Volné chvíle zpestří doprovodný program se spoustou dobré muziky, či  návštěva sbírkových skleníků a botanické zahrady výstaviště Flora.

A na závěr zpráva pro všechny, kteří  se  už v předstihu rozhodnou pro návštěvu  podzimní  Flory Olomouc: při hromadné objednávce minimálně  20  vstupenek platí

15 procentní sleva. Vstupné pro žáky a studenty v doprovodu pedagoga v  počtu nejméně 10 osob je 15 korun.

Běžné vstupné (80,- Kč plnoplátci,  60,- Kč studenti, důchodci, 20,- Kč děti od 6 do 15 let, 150 Kč rodinné vstupné (2 dospělí 4 děti), zdarma - děti do 10 let v doprovodu rodičů, na průkaz ZTP a ZTP-P

 Další informace na www.flora-ol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů