Pátek, 29. března 2024

Rostliny kvůli oteplování zvýší riziko povodní

Rostliny kvůli oteplování zvýší riziko povodní

Praha/Londýn - Globální oteplování nepřinese podle vědců pouze přímé riziko povodní kvůli vydatným dešťům. Podle nejnovějších poznatků britských badatelů zvýší riziko záplav i to, že nárůst koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře sníží schopnost rostlin vstřebávat dešťovou vodu ze zamokřené půdy.

O zjištění britského Meteorologického úřadu informoval deník Independent, jehož informace převzal český internetový deník Ekolist po drátě. Výzkum objevil významnou souvislost mezi stoupající koncentrací oxidu uhličitého a schopností rostlin absorbovat vodu svými kořeny, což je důležitý faktor bránící nasycení půdy v době vlhkého léta.

V řekách potoče více vody

Tým Richarda Bettse z Hadleyova centra Meteorologického úřadu v Exeteru na počítačovém modelu zjišťoval, jak v budoucnu přibude v řekách voda právě v souvislosti s omezenou funkcí rostlin. Vyšlo jim, že by se průtok měl zvýšit o šest procent.

Jenže to je jenom jedna část. Experti totiž předvídají, že kvůli globálnímu oteplování se budou aspoň v některých oblastech častěji objevovat vydatné deště. Proto by se podle britských vědců měl průměrný průtok v tocích zvýšit až o jedenáct procent.

Ve střední Evropě by se podle dosavadních poznatků klimatologů měly častěji střídat extrémní jevy - záplavy či dlouhodobá sucha. Pro Česko to například může znamenat, že celkově o něco ubude srážek, a pokud zaprší, půjde o krátkodobý, silný déšť, který se třeba ani nestihne vsáknout do země. Také v zimních měsících by mělo více pršet a méně sněžit, a to i na horách.

Sníží se nebezpečí sucha

Podle nových zjištění britských vědců by ovšem globální oteplování mohlo naopak některým "suchým" oblastem pomoci. Když se zvýší koncentrace skleníkových plynů, rostliny ztrácí méně vody, protože se jim na listech zúží průduchy, kterými pohlcují oxid uhličitý pro fotosyntézu.

"Stejně jako má meč dvě ostří, znamená to na jedné straně, že sucha způsobená změnou klimatu by mohla být mírnější, protože rostliny ztratí méně vody," citovala Independent Richarda Bettse. "Na druhé straně, když je půda nasycená vodou, lze očekávat, že intenzivní déšť vyvolá mnohem pravděpodobněji záplavy."

Britští vědci nedávno zveřejnili i jiný výzkum, který se týkal rostlin a globálního oteplování. Zjistili, že přízemní ozon, který vzniká v horkých letních dnech, poškozuje rostliny a snižuje jejich schopnost pohlcovat oxid uhličitý. Znamená to, že v atmosféře zůstane mnohem více tohoto skleníkového plynu.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů