Středa, 24. dubna 2024

V PONDĚLÍ VYJEDE ZA MLADÝMI LIDMI PREVENTIVNÍ VLAK BEZPEČNÉ ŽELEZNICE

V PONDĚLÍ VYJEDE ZA MLADÝMI LIDMI PREVENTIVNÍ VLAK BEZPEČNÉ ŽELEZNICE

Nehody na přejezdech, úrazy elektrickým proudem z troleje o napětí až 25 000 voltů nebo zachycení člověka vlakem na širé trati i přímo v železniční stanici. Poslední dobou těchto neštěstí přibývá. Statistiky hovoří jednoznačně: velmi rizikovou skupinou jsou mladí lidé ve věku od 13 do 19 let.

 

České dráhy, Drážní inspekce, BESIP – Ministerstvo dopravy a Ministerstvo životního prostředí tak vypravují v rámci Evropského týdne mobility speciální preventivní vlak, do kterého zvou studenty středních škol i veřejnost na promítání krátkých filmů a spotů s bezpečnostní tematikou a na diskusi s odborníky.

 

·         Ostrava-Svinov                          pondělí 17. září 2007

·         Brno hlavní nádraží                         úterý 18. září 2007

·         Praha hlavní nádraží                         středa 19. září 2007 – pátek 21. září 2007

 

 

Preventivní vlak tvoří speciální kinovůz a výstavní salónní vůz. V kinovoze bude pro návštěvníky připraveno půlhodinové promítání filmů na téma bezpečnosti (především na železnici), které pochází z dílny partnerů projektu. V salónním voze bude připravena výstava se stejnou tematikou a především budou na místě odborníci Drážní inspekce, BESIPu i Českých drah, kteří budou s návštěvníky diskutovat.

 

Promítání pro studenty proběhne od 8.00 do 14.00 hodin, od 14.00 do 16.00 hodin je potom připraven program pro veřejnost. Vstup je zdarma, během jediného týdne může vlak navštívit přes 3 000 mladých lidí.

„Stále se opakují stejné nešťastné události, kdy mladý člověk vyleze na střechu odstaveného vagonu a neuvědomí si, že je přímo pod trolejí. Stále nejsou u přejezdů řidiči opatrní a stává se, že vjíždí  přímo pod vlaky. Musíme o tom mluvit právě s mladými lidmi,“ říká Robert Drozda, ředitel Inspektorátu bezpečnosti železniční dopravy ČD v Plzni, a Zuzana Ambrožová, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy, doplňuje: „Dodržování pravidel na silnici i na železnici má smysl. Proto je třeba neustále připomínat nebezpečí, která při porušování těchto pravidel hrozí. Jde při tom               o hodně - o život nebo trvalou invaliditu! Prostřednictvím tohoto projektu chceme apelovat na všechny, kteří zbytečně a neuváženě riskují.“

 

Bezpečnosti na železnici se velmi intenzivně věnuje také Drážní inspekce, která mimo jiné vykonává státní dozor na drahách. „Jsem rád, že i ve vlaku se lidé mohou dovědět, jaká rizika jim hrozí, pokud budou porušovat zákony. Jízda vlakem je vždy bezpečnější než automobilem, ale pouze za předpokladu, že cestující nehazardují se svým zdravím," dodává Roman Šigut, generální inspektor Drážní inspekce.

 

Projekt zaštiťuje Ministerstvo životního prostředí, které převzalo patronát nad celým Evropským týdnem mobility. Doprava po kolejích patří do skupiny nejbezpečnějších, ale také především  nejekologičtějších způsobů dopravy. „Železnice je nejenom moderní a pohodlnou alternativou automobilové dopravě. Kromě toho znamená významně menší znečištění ovzduší. Jsem přesvědčen, že ji čeká velká budoucnost. Ostatně i u nás se projevuje její stále rostoucí popularita," říká náměstek ministra životního prostředí Aleš Kuták.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů