Čtvrtek, 18. dubna 2024

Obce marně bojují o své lesy

Obce marně bojují o své lesy

OLOMOUC - Obrovským finančním přínosem pro obce, které musí obracet každou korunu, by bylo navrácení lesů, o něž se již léta soudí s Lesy České republiky. Spory se vlečou, optimističtí nejsou ani právníci.

Pokud by obce mohly na stovkách hektarů lesů hospodařit, nemusely by pak prý žádat o dotace. Lesy České republiky tvrdí, že se vydání majetku nebrání, pokud ovšem obce splní všechny zákonem dané podmínky. Těm se zatím  ve sporu vůbec nedaří.

Získat zpět svá polesí se zatím nepodařilo Bouzovu, který se soudí o téměř tisíc hektarů. „Přidaly se k nám obce Bílá Lhota, Luká, Slavětín, Měrotín a město Litovel,“ řekl bouzovský místostarosta Karel Zatloukal (KDU-ČSL). Žaloba o navrácení dohromady tří tisíc hektarů ale u olomouckého okresního soudu skončila v prvním kole neúspěchem. „Proti rozhodnutí jsme se odvolali. Další soudní spor o lesy, které patří pod katastr Prostějova, zatím probíhá,“ sdělil Zatloukal.

Obec u soudu předložila všechny potřebné dokumenty. „Tehdejší lesní družstvo po druhé světové válce zaplatilo také poplatky pozemkovému fondu. Zápis do katastru však úřady v padesátých letech minulého století neprovedly, nebyla k tomu politická vůle,“ dodal Zatloukal. Menší kus cesty zatím urazily obce Moravskoberounska. Ty se vloni obrátily na Lesy České republiky, po nichž požadovaly navrácení stovek hektarů lesů, které kdysi patřily tamním lesním družstvům. Nepochodily.

Starostové ještě pátrali v archivech a Lesům předložili další podklady prokazující, že obce tehdy měly v družstvech podíly. „Kromě dokladů o přídělech jsme získali další, velmi cenné dokumenty. Ale zástupcům Lesů nestačily. Požadují další,“ komentovali jednání starosta Moravského Berouna Tomáš Feranec (nez.) a jeho kolega z Domašova nad Bystřicí Ladislav Števanka (nez.).

Samosprávy z Moravskoberounska uvažovaly o podání žaloby. Jenže právní kancelář, kterou radní oslovili, jim příliš elánu nedodala. Taky se obávají, že v případě neúspěchu by palmáre pro advokáty obce dosti zatížilo. „Chybí nám doklady z družstevního rejstříku, ale pochybuji, že v něm bude vlastnictví zapsané. Tehdy kradli továrny za bílého dne, na což asi právníci Lesů zapomněli,“ kroutil hlavou starosta Števanka. „Víme, že některé obce dostaly zpátky lesy i bez onoho zápisu z družstevního rejstříku. Vše probereme v zastupitelstvu,“ reagoval.

Lesy ČR se prý nebrání vydání majetku. „Pokud jsou splněny zákonem stanovené podmínky, majetek vydáváme. My se musíme řídit zákonem,“ uvedla již dříve právnička jejich oblastního inspektorátu v Šumperku. „V případě jakékoliv pochybnosti, nebo pokud nejsou splněny zákonem stanovené podmínky, je na soudu, aby rozhodl, jestli se majetek vydá nebo ne,“ dodala.

V případě Moravského Berouna je ve hře 114 hektarů lesů v Sedmi Dvorech, Domašov nad Bystřicí chce zpátky příděl o výměře 104 hektarů a Hraničné Petrovice 20 hektarů.  Na tyto výměry lesních pozemků mají samosprávy písemný doklad z roku 1949, že je tehdy obce vložily do lesního družstva.


Daniela Tauberová, Magda Vránová

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů