Čtvrtek, 25. dubna 2024

Babiš postaví vlastní továrnu na bionaftu

Babiš postaví vlastní továrnu na bionaftu
Majitel agrochemického gigantu Agrofert Andrej Babiš si vyzkouší nový byznys - výrobu biopaliv. V areálu své firmy Lovochemie v Lovosicích postaví zbrusu novou továrnu na řepkový metylester, tedy biosložku přidávanou do nafty.

Investice podle dostupných informací přesáhne jednu miliardu korun. Smlouva s projektantem akce, firmou Chemoprojekt, bude podepsána příští úterý.

"Počkejte s podrobnostmi na příští týden," odmítá Babiš, stejně jako další zúčastnění, sdělit bližší informace. Už dříve se však dal slyšet, že by jeho nová akvizice měla být nejmodernější v zemi a ročně by měla zpracovávat na čtyři sta tisíc tun řepky olejné. To je ovšem skoro o polovinu méně, než je kapacita současné české jedničky, společnosti Setuza.

Není ovšem vyloučeno, že Babišova továrna bude umět zpracovat na metylester i jiné suroviny než jen řepku.

Dodavatelem technologie totiž bude belgická společnost Desmet Ballestra. Ta je ve svém oboru nejvýznamnější na světě. Vlastní projekční kanceláře ve více než patnáctce zemí a prodala už technologii pro šest tisíc továren do zhruba sto padesáti států.

Biopaliva jsou západoevropským hitem posledních let, a od letošního září se povinně používají i v Česku. V každém litru nafty musí být průměrně dvě procenta řepkového metylesteru.

Babiš nejprve usiloval o to, aby získal Setuzu, kterou ovládal podnikatel Tomáš Pitr, dnes se skrývající před nástupem do vězení. Setuzu však nakonec letos Babišovi "vyfoukli" podnikatelé ze Spolchemie a německé Campy, za finanční podpory skupiny PPF Investments.

Babiš proto prohlašoval, že si "postaví Setuzu na zelené louce". Jeho holding k tomu má dobré zázemí - umí dělat jak zemědělskou chemii, tak získávat surovinu. Agrofert patří k největším obchodníkům s řepkou. Dodávat ji zatím zřejmě bude i Setuze, protože jeho nová továrna v Lovosicích nemá začít fungovat před rokem 2009.

Setuza tvrdí, že se konkurence neobává. Právě minulý měsíc spustila zkušebně nový provoz na metylester. "O plánech Agrofertu jsme už něco věděli, musíme se s tím poprat," říká mluvčí Setuzy Marie Logrová.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů