Pátek, 26. dubna 2024

Upravené kukuřici se v tuzemsku daří

Upravené kukuřici se v tuzemsku daří
Česko je letos podle dostupných údajů s plochou 5000 hektarů třetím největším pěstitelem geneticky upravené kukuřice v Evropské unii. První příčku drží Španělsko se 70 tisíci hektary, následuje Francie s 20 tisíci hektary. Uvedla to Marie Čeřovská z ministerstva zemědělství.

Geneticky upravenou plodinu, Bt kukuřici odolnou vůči škůdci zavíječi, mohli domácí zemědělci na svá pole zasít poprvé v roce 2005. Tehdy to zkusilo přes 50 farmářů na ploše 270 hektarů. Letos plodinu oselo 131 pěstitelů. GM odrůda představovala zhruba dvě procenta letošní výměry kukuřice pěstované na zeleno, siláž a na zrno. Proti pěstování plodiny ale ostře vystupují ekologické organizace.

Bt kukuřice je zatím jedinou geneticky upravenou plodinou, která se v EU komerčně pěstuje.

Podle Zdeňka Opatrného z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy je ale situace taková, že svět hodnotí deset let komerčního pěstování GM plodin, které letos zaujímaly celosvětově asi 100 milionů hektarů, zatímco v Evropě se zatím řeší jejich širší zavedení.

Pěstovat lze totiž v EU pouze modifikované plodiny, které unie schválila. V roce 1998 ale unie přijala dočasný zákaz povolování nových geneticky upravených organismů a formálně ho ukončila v roce 2004.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů