Čtvrtek, 25. dubna 2024

Paroubek krotí Klause: Na půdě OSN se držte zpět

Paroubek krotí Klause: Na půdě OSN se držte zpět
Předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval prezidenta Václava Klause, aby na půdě OSN krotil své osobní názory na globální oteplování. "Domnívám se, že nemáte žádný mandát prezentovat své subjektivní názory na zasedání s politickým a státnickým významem," napsal včera Paroubek Klausovi v otevřeném dopise.

Prezident už dříve oznámil, že si na konferenci o změně klimatu v předvečer zasedání Valného shromáždění připravil "velmi razantní projev". Prezident se svým zpochybňováním globálního oteplování předvádí na mezinárodní scéně rád. V amerických novinách před pár dny podpořil kampaň proti zastáncům tohoto fenoménu právě i s odkazem na konferenci na půdě OSN.

Hrad včera Paroubkovu kritiku odmítl. Nejde podle něho o konferenci, na níž by se přijímaly závazky a prezentovaly oficiální pozice států. "Pan prezident uvítal dopis pana Paroubka jako potvrzení toho, že se mu podařilo na toto téma vyvolat diskusi, a to jak na vnitropolitické scéně, tak na scéně mezinárodní, o čemž svědčí jeho pozvání na konferenci," řekl včera prezidentův kancléř Jiří Weigl.

Prezident přitom do New Yorku míří jako hlava delegace, která má především za úkol podpořit naši kandidaturu na nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. O svém projevu už minulý týden prezident mluvil i se šéfy české diplomacie, ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou. "Pan ministr se neobává, že by prezident v OSN řekl cokoli, co by nebylo v souladu se zájmy ČR," vzkázal včera Schwarzenberg po své mluvčí.

Opačného názoru je však ministr životního prostředí a vicepremiér Martin Bursík (SZ). Ten už dříve upozornil, že prezidentovy názory mohou vzít Česku hlasy ostrovních států, jež jsou ohroženy stoupající hladinou oceánů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů