Čtvrtek, 18. dubna 2024

Asociace speditérů založila pracovní skupinu pro ekologickou logistiku

Asociace speditérů založila pracovní skupinu pro ekologickou logistiku

V návaznosti na březnové rozhodnutí představenstva Asociace evropských spedičních svazů (CLECAT) vznikla v červenci nová pracovní skupina změřená na otázky trvale udržitelného rozvoje logistiky, která odráží rostoucí význam ekologických a ekonomických aspektů dopravního sektoru v Evropské unii. Skupina se zabývá otázkami, které souvisejí s rozvojem logistiky s ohledem na příslušnou ekologickou legislativu Evropské unie.
Na ustavujícím zasedání pracovní skupiny se v červenci v Bruselu sešli delegáti z Francie, Německa, Nizozemska a Švédska. Pracovní skupina bude svou činnost koordinovat s instituty CITI, ETLI, MALI a SI a bude odpovědná přímo představenstvu asociace CLECAT. Předsedkyní skupiny byla zvolena Erica Kronhöfferová ze švédského nákladního drážního podniku Green Cargo, kterou navrhl švédský členský svaz SIFA.
Ekologické aspekty odpovídají evropské legislativě
Na prvním jednání členové skupiny rozhodli, že se zaměří na ekologické aspekty logistiky, zatímco ostatní témata (sociální, ekonomická a obchodní) rozšíří její agendu v budoucnu. Generální tajemník asociace CLECAT Han van Os z Nizozemska zdůraznil podporu volbě švédské delegátky a přislíbil podporu nizozemské asociace při prosazování projektů. „Založení nové skupiny je důležitým krokem k naplnění statutárních předpisů asociace, která si klade za cíl rozvíjet spedici a logistiky s ohledem na evropskou ekologickou legislativu,“ uvedl ředitel asociace Marco L. Sorgetti.
Skupina by měla hrát důležitou úlohu při přípravě spediční konference, která se uskuteční v listopadu v Bruselu. Ke svému druhému zasedání se sejde počátkem října.

www.clecat.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů