Středa, 24. dubna 2024

Klaus vám řekne, co si myslí. I v OSN

Klaus vám řekne, co si myslí. I v OSN
Václav Klaus včera zaměstnal spoustu lidí: předsedy dvou parlamentních stran, moderátora Václava Moravce i stovky tisíc diváků. Sám u toho vůbec nemusel figurovat. Nedělní politická debata České televize měla čtyři hlavní témata a tři z nich byla o Klausovi.

Nejzásadnější otázky nedělní debaty zněly: Může několik zlých větiček pana prezidenta ohrozit šance Česka se stát nestálým členem Rady bezpečnosti OSN? Bude prezident Klaus říkat někde svůj názor, nebo ne?

Předseda zelených, ministr životního prostředí (a účastník včerejší televizní debaty s nepřítomným Klausem) Martin Bursík si myslí, že ano. Jde o to, že Klaus nevěří, že se na (pro řadu lidí nezpochybnitelném) oteplování Země podílejí lidé. To, že vědci a politici z celého světa několik posledních let žádají po lidech, aby neprodukovali tolik skleníkových plynů, Klaus považuje za nehorázné omezování lidské svobody. A Klaus se zanedlouho chystá do New Yorku promluvit vedle dalších mnoha prezidentů na konferenci OSN.

Bursík mu minulý týden napsal dopis, ve kterém prezidentovi nabídl, že mu raději dodá své odborné argumenty, než aby v OSN použil ty svoje. Klaus odmítl. Včera se Bursík do Klause opřel znovu, virtuálně. Za Klause bojoval "u Moravce" jeho tajemník Ladislav Jakl.

Začal Bursík - "Já myslím, že to poškodí naši autoritu", "Vláda má své stanovisko k ochraně klimatu a jediný, kdo se mu vymyká, je prezident", "Tam najedou vystoupí Václav Klaus, nebo, jak vy říkáte, docent inženýr CSc., a bude tam vykládat nějaké své osobní názory a výsledek bude takový, že my budeme za úplné pitomce".

Jakl svého prezidenta pochopitelně bránil: "Takové věci může říkat jenom ten, kdo si myslí, že může existovat jen jeden schválený správný názor", "Václav Klaus na toto téma napsal knihu, pronesl řadu veřejných vystoupení a ve světě je to známo", "Dopředu vydírat, že jeho slova někoho poškodí, to vůbec není fér", bil se Jakl.

Vítězem souboje je zatím Klaus. Za dva týdny totiž v New Yorku podle Jakla řekne, co si myslí. Tedy zhruba to, že si příroda s oteplováním poradí sama a ještě jí v tom trochu pomůže sám trh. Snad jeho vystoupení OSN unese a Česko se stane nestálým členem Rady bezpečnosti...

Pro Bursíka to byla opravdu smolná debata. Do prezidenta se "musel" navážet i v dalším tématu. Klaus před týdnem prohrál spor s předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou. Ústavní soud odmítl Klausův návrh, aby se jejím místopředsedou stal exministr spravedlnosti vlád ČSSD Jaroslav Bureš. A Klaus vyhodnotil verdikt Ústavního soudu jako protiústavní.

"Mě to mrzí, že to zase dopadá na něj (na Klause). Mně ale přijde nevhodné, když prezident řekne, že mu to rozhodnutí přijde v rozporu s ústavou," postěžoval si vicepremiér za zelené.

U dalšího tématu, kterým bylo hledání kandidátů do únorové volby hlavy státu, se Bursík do Klause ani obouvat nemusel. Předseda zelených dělá z českých politiků asi nejvíc pro to, aby Klaus na Hradě skončil. I tady se dá ovšem říct, že Klaus vyhrává. Bursík tak trochu včera musel uznat, že je na hledání "Antiklause" už asi sám.

Zlobil se tak trochu na lidovce, kteří nově přišli se svým senátorem Petrem Pithartem. Tedy kandidátem, který nemá šanci Klause porazit.

"Petr Pithart je podle mého názoru produktem křídla v KDU-ČSL, které si přeje Václava Klause," řekl nahlas Bursík to, co politici zatím jen naznačovali.

(Pozn. red.: Debaty se účastnil i předseda komunistů Vojtěch Filip. Z jeho strany ovšem nezaznělo nic zaznamenáníhodného.)
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů