Pátek, 19. dubna 2024

Nové certifikáty pro přírodní a biokosmetiku umožní transparentní označování kosmetických výrobků

Nové certifikáty pro přírodní a biokosmetiku umožní transparentní označování kosmetických výrobků

Praha 19. září 2007 – KEZ o.p.s. dnes na tiskové konferenci představila první české certifikáty pro přírodní a biokosmetiku, které spotřebitelům zaručují dodržování standardů u produktů vyráběných z přírodních a ekologických surovin.


S rostoucí nabídkou různých kosmetických přípravků označovaných za přírodní se zákazníci stále hůře orientují ve výběru skutečně kvalitního přírodního výrobku. Z tohoto důvodu zavádí česká kontrolní organizace KEZ o.p.s. certifikaci kosmetiky vyráběné z přírodních a ekologických surovin. Tyto standardy byly vypracovány ve spolupráci s experty z oblasti výroby kosmetických prostředků a odborníky na kosmetickou péči a vycházejí z mezinárodní certifikace Ecocert.

Značka CPK – CERTIFIKOVANÁ PŘÍRODNÍ KOSMETIKA jasně definuje suroviny, které certifikované výrobky smí obsahovat, a vymezuje je pouze na přírodní a z přírody pocházející zdroje. Definuje naopak i suroviny, které jsou zakázány. Vyšším stupněm certifikace je pak značka CPK – bio pro kosmetické prostředky s obsahem surovin z ekologického zemědělství, které musí splnit nejen podmínky CPK, ale musí obsahovat i bio suroviny. Pokud výrobek prokazatelně splňuje parametry stanovené ve Standardech a zároveň obsahuje bio surovinu/y, případně bio surovinu/y v minimálním množství 10%, může jej výrobce/ první distributor/distributor – obecně nositel certifikace - označit na obale nebo v reklamě značkou „CPK bio“.

Produkty označené CPK – CERTIFIKOVANÁ PŘÍRODNÍ KOSMETIKA1) a CPK bio2) splňují níže uvedená kriteria:

  • Výrobky obsahují nejkvalitnější rostlinné suroviny včetně surovin. pocházejících z ekologického zemědělství, případně ze sběru bylin či plodů rostoucích ve volné přírodě.
  • Výrobky neobsahují parafín, vazelínu, ani jiné další ropné produkty nebo látky na bázi silikonů.
  • Neobsahují žádné syntetické, vonné, konzervační a barvící látky.
  • Neobsahují geneticky modifikované suroviny.
  • Výrobky ani výchozí suroviny nejsou testované na zvířatech, je zakázané použití surovin ze zvířat s výjimkou včelího vosku a derivátů lanolinu.
  • Neobsahují chemické UV filtry, elektronové nosiče, ethoxylované suroviny.
  • Sběr rostlin probíhá šetrným způsobem s přihlédnutím k zachování druhové rozmanitosti a stability přírodního stanoviště s důrazem na ochranu životního prostředí.
  • Ekologická likvidace odpadů, ekologická únosnost výroby a obalových materiálů.
  • Certifikovaná přírodní kosmetika může nést toto označení:

1) 2)

„Náš program certifikace je určen pro výrobce a distributory kosmetických prostředků obsahujících přírodní suroviny případně bio suroviny. Zákazníkům by měl přinést garanci, že se jedná o skutečně přírodní produkt, a ne jen o marketingové označení, které slouží větší prodejnosti. Zatímco na poli biopotravin už platí v ČR přísná pravidla vycházející z požadavků Evropské unie, u kosmetiky tyto standardy doposud chyběly,“ popisuje význam certifikátu Ing. Milan Berka, ředitel společnosti KEZ.

„Ve hře jsou i zdravotní faktory,“ říká Dr. Petr Svoboda, Mgr., odborník na kosmetologii: „Biokosmetika převážně obsahuje přírodní suroviny a zakazuje nebo omezuje použití některých barviv, syntetických parfemací a konzervačních látek. To přispívá k vyšší bezpečnosti této kosmetiky pro člověka, protože je vyloučen potenciálně rizikový kontakt kůže s látkami, které nejsou tělu vlastní. Při užívání surovin z ekologického zemědělství navíc uživatel nepřichází do styku s rezidui syntetických hnojiv a chemikálií, která jsou v ekologickém zemědělství přísně zakázána.“

KEZ o.p.s.

KEZ o.p.s. (Kontrola ekologického zemědělství) je nevládní nezisková organizace, která zajišťuje odbornou nezávislou kontrolu a certifikaci v systému ekologického zemědělství. Byla založena v roce 1999 Svazem producentů a zpracovatelů biopotravin PRO-BIO, Nadačním fondem pro ekologické zemědělství FOA a Spolkem poradců ekologického zemědělství EPOS. Má mnohaleté zkušenosti s kontrolní a certifikační činností a je pro tuto činnost akreditována. Spolupracuje na tvorbě české legislativy o ekologickém zemědělství a je uznávanou evropskou kontrolní a certifikační organizací.

KEZ nabízí firmám tyto certifikační programy: Program základní, povinný pro všechny podnikatele, kteří se chtějí přihlásit do systému ekologického zemědělství. Program KEZ doporučuje pro použití v EZ, určený pro produkty a látky vhodné pro použití v ekologickém zemědělství a při výrobě biopotravin. Nejnovějším programem je Certifikace kosmetických prostředků, rozšiřující nabídku služeb o certifikaci kosmetických prostředků vyráběných z přírodních a ekologických surovin.

Kontakty:

Ing. Milan Berka

KEZ o.p.s

Poděbradova 909, 537 01 Chrudim

Tel.: 469 622 249
E-mail: milan.berka@kez.cz

Mgr. Petr Jedlička

Alperg Communications s. r. o.

Pod vlastním krovem 1712/33, 182 00 Praha 8

GSM: 774 303 303

E-mail: petr.jedlicka@alperg.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů