Čtvrtek, 25. dubna 2024

Evropský týden mobility slibuje i ve čtvrtek spoustu zážitků

Evropský týden mobility slibuje i ve čtvrtek spoustu zážitků

Evropský týden mobility pokračuje i zítra v řadě českých a moravských měst. Například litoměřičtí zastupitelé pojedou ve čtvrtek na kolech na výjezdní zasedání do ZŠ Ladova, její žáci vyrazí rovněž kolmo, ale na výlet za poznáním krás Českého středohoří.

Na pražské Hlavní nádraží dnes přijel Preventivní vlak bezpečné železnice – tedy kinovlak a výstavní vůz, který až do paátku bude nabízet filmy a besedy, zaměřené na prevenci úrazů na železnici i na silnici. Dnes tu například s žáky diskutoval o své neblahé zkušenosti mistr světa v biketrialu Josef Dressler, kterému se podařilo přežít zásah elektrickým proudem z železniční troleje. Bohužel, patří mezi naprosto mizivé procento výjimek, drtivá většina lidí takové štěstí neměla.

V Praze se také na nejnebezpečnějších křižovatkách a přechodech pro chodce budou po celý čtvrtek zjevovat Utukové – duchové obětí automobilových nehod (více viz http://www.auto-mat.cz).

V Hořicích již zítra zažijí svůj den bez aut – ulice Aloise Hlavatého bude uzavřena automobilům a naopak bude sloužit dětem, chodcům a cyklistům.

Dopravní podnik města Brna představí nová nízkopodlažní vozidla - kloubový autobus Karosa a tramvaj v designu Porsche. Pro zájemce jsou připraveny informace o Integrovaném dopravním systému JMK i o dopravě v rámci Evropské unie. Ve čtvrtek jezdí navíc brněnská MHD zdarma.

V Lipníku nad Bečnou se třídy ZŠ Osecká změní v Ekoautosalon a pojízdné modely, které žáci vlastnoručně vyrobili pro tuto soutěž, bude hodnotit komise z dopravní policie.

V řadě měst budou děti i ve čtvrtek trénovat a soutěžit na dopravním hřišti (Hodonín, Zlín, Praha – Den Městské policie hl. m. Prahy) a v Hlučíně organizátoři pro děti uspořádají v Kulturním domě přímo Dopravní kabaret. V Kostelci nad Orlicí a ve Třinci se odehraje řada aktivit pro veřejnost a školy na uzavřených ulicích a náměstí – zde uspořádají Evropský den bez aut již v předstihu.

Kompletní přehled akcí a aktivit Evropského týdne mobility najdete na stránce http://www.env.cz/etm.

 

Další informace:

České stránky kampaně: http://www.env.cz/etm

Evropské stránky kampaně: http://www.mobilityweek.eu

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů