Čtvrtek, 28. března 2024

Drtiče a štěpkovače: zlikvidujte zahradní odpad jednoduše a bez problémů

Drtiče a štěpkovače: zlikvidujte zahradní odpad jednoduše a bez problémů

Díky těmto pomocníkům vznikne během pár okamžiků z hromady větví výborný materiál vhodný pro kompostování nebo k mulčování. V článku se dozvíte, jak takové stroje správně vybrat a používat.

Sám jsem byl před lety nucen řešit situaci, kdy po zahradě ležely hromady různě silných větví, které se likvidují jen velmi obtížně. Jenže obtěžovat sousedy zápachem kouře při pálení tohoto materiálu jsem nechtěl. Na řadu tak přišel drtič, jenž problémy jednou provždy vyřešil.

Jak na výběr správného drtiče

Pohon drticího ústrojí zajišťuje elektrický nebo spalovací motor. Z vlastních zkušeností mohu na zahrady o rozloze kolem dvou tisíc metrů čtverečních doporučit drtič elektrický. Jak takové zařízení pracuje?

Materiál je drcen ocelovými noži, které jsou přišroubovány na hlavní unašecí kotouč. Speciální tvar tohoto kotouče umožňuje ,,samopodávací“ funkci materiálu, což znamená, že jakmile je materiál stržen do drticího ústrojí, projde jím bez námahy sám, bez pomoci obsluhy.

Obrázek 1.jpg
Drtič zahradního odpadu je výborným pomocníkem; foto: www.mountfield.cz

Štěpkovače se zahrnují také do kategorie drtičů, ale používají se k rozmělnění velmi tuhých a rozměrných větví, jež by klasický drtič nezvládl rozmělnit. Štěpkování zajišťuje ozubené kolo, které velké větve ,,nakouskuje“ na malé štěpky. Nejednou jsem byl svědkem použití štěpkovačů v komunálních službách obcí a měst.

Jako zajímavé hodnotím řešení některých výrobců, kdy je v konstrukci drtiče použito korunkového nože. Takový drtič dosahuje kvalitnějších pracovních výkonů a korunka na unašecím kotouči zlepšuje funkci ,,samopodávání“ materiálu.

Při koupi drtiče se ohlížejte po přístrojích, které mají výkon alespoň dva kilowatty a více. Provedení se slabším výkonem si nedokáží poradit s větvemi silnějšími než dva a půl centimetru. Pravděpodobně budete řešit i otázku, zda zvolit drtič, či štěpkovač.

Štěpkovač si pořizujte jen tehdy, pokud máte velmi tuhé a nepoddajné dřevo, s nímž si klasický drtič není schopen poradit. Navíc tento přístroj zvládá lépe větší průměry drceného materiálu. Vezměte ale v úvahu, že při štěpkování jsou větve nedokonale rozdrceny, vzniknou pouze drobné štěpky.

Co dělat s materiálem, který vznikne při drcení?

Drcený zahradní odpad zkompostujte nebo jej použijte jako mulč okolo keřů a stromů. Při kompostování materiál ještě řádně promíchejte s trávou a listím, aby bylo zaručeno, že kompost dobře vyzraje.

Dřevěné štěpky do kompostu nedávejte, protože jejich rozklad trvá příliš dlouho. Tento materiál použijte jako mulč do zahrady. Štěpky jsou až moc velké na to, aby se rozložily během jedné sezony, většinou se jedná o dva až tři centimetry velké kousky větví a jiného tuhého materiálu.

Dobrý tip

Milí čtenáři, pro vás, kteří o koupi těchto strojů přemýšlíte a zatím se v nich moc neorientujete, mám užitečnou radu. Víte o tom, že drtič zahradního odpadu můžete použít také jako likvidátora odpadů z vaší kuchyně? Zvláště kosti z polévek jsou pro drtič naprostou hračkou. Tento tip rozhodně vyzkoušejte a sami uvidíte, jak je drcení kostí jednoduché.

Obrázek 2.jpg
Drtiče poháněné spalovacím motorem zvládnou náročnější práci; foto: www.dakr.com

Po práci následuje údržba

Po ukončení práce s drtičem otevřete krycí víko drticího ústrojí a odstraňte veškeré zbytky materiálu, který byl použit k drcení. Také se přesvědčte, zda není příliš otupena řezací mechanika.

Tupé nože se při práci snadno poznají – při rozřezávaní silnějších větví je výkon drtiče značně snižován anebo se řezací kotouč úplně zastavuje.

Při veškeré manipulaci s drtičem odpojte přívod elektrické energie nebo (pokud je stroj poháněn benzinovým motorem) tento motor vypněte a odpojte kabel zapalovací svíčky. Benzinové drtiče zvládají přece jen větve silné až pět centimetrů, je-li uvažován výkon motoru okolo šesti koní.

Popsané stroje jsou opravdu výtečnými pomocníky; usnadní vám zvláště podzimní práce, jako je prořezávání stromů a keřů. Větve nemusíte pálit, prostě si z nich vyrobíte kvalitní mulčovací nebo kompostovací materiál. Pokud máte zahradu větších rozměrů s více stromy, popřemýšlejte o koupi drtiče, jestliže jej ještě nevlastníte.

A kolik vás bude takový drtič stát? Podívejte se do tabulky, kde najdete pro ukázku popis několika strojů od různých firem.

Typ zahradního drtiče Výkon motoru Maximální šířka větví Použití Cena s DPH
AL-KO Kober Písek s. r. o.
New Tec 2400 R 2,4 kW 35 mm Drtič 3 790 Kč
New Tec 2500 R 2,5 kW 40 mm Drtič 3 990 Kč
Power Slider 2500 2,5 kW 45 mm Drtič 4 990 Kč
Drtiče AL-KO jsou určené pro občasné(hobby) využití.
DAKR Hranice s. r. o.
Panter drtič 6,5 HP/4,8 kW (motor Briggs Intek Pro 65 OHV) 50 mm Drtič 30 460 Kč
Garland Jičín s. r. o.
GMC LSB 2502 2,5 kW 40 mm Drtič 2 790 Kč
GMC LSB 2504 2,5 kW 40 mm Drtič 2 790 Kč
MTD 350 G 3,7 kW/5 HP (motor Briggs Quantum XTS 50) 40 mm Drtič 19 990 Kč
MTD 465 5,5 kW/7,5 HP (motor Briggs Power Built OHV 75) 50 mm Drtič 28 990 Kč
Mountfield a. s. Mnichovice
ATIKA BioLine LH 2500 G 2,5 kW 45 mm Štěpkovač 12 470 Kč
ATIKA BioTec 2200 2,2 kW 40 mm Drtič 6 810 Kč
ATIKA TopLine 2400 2,4 kW 45 mm Drtič 8 990 Kč
GSL 2500 2,5 kW 35 mm Štěpkovač 9 950 Kč
Shark 2,2 2,2 kW 35 mm Drtič 7 450 Kč
Shark 2,6 2,6 kW 45 mm Drtič 9 250 Kč
Stihl Česká republika s. r. o.
VIKING GB 370/S 4,8 kW/6,5 HP (motor Briggs Intek Pro 65 OHV) 35 mm/45 mm Drtič 29 000 Kč
VIKING GE 103 1,8 kW 35 mm Drtič i štěpkovač 6 690 Kč
VIKING GE 250 2,3 kW 35 mm Drtič 11 990 Kč

 

http://www.abecedazahrady.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů