Pátek, 29. března 2024

Kraj Vysočina letos přidá obcím na čištění odpadních vod 45 milionů Kč

Kraj Vysočina letos přidá obcím na čištění odpadních vod 45 milionů Kč

Jihlava - Stavbu kanalizací a čistíren odpadních vod bude kraj Vysočina v tomto roce dotovat v 11 městech a obcích. Ze své pokladny mezi ně rozdělí přibližně 45 milionů korun, což je podobná částka jako v minulém roce. Žádostí bylo o něco více, ale některé nevyhověly platným zásadám pro poskytování finančních prostředků, řekl dnes ČTK Jaroslav Mikyna z krajského oddělení vodního hospodářství.

Kraj dotuje stavby v menších obcích, velká města získávají dotace z evropských a státních fondů. Prvních sedm žadatelů uspělo na jaře. Nyní krajští zastupitelé schválili další čtyři akce s celkovými náklady 32 milionů korun. Krajská dotace bude 6,7 milionu korun. Neuspěli dva žadatelé.

Největší projekt nyní prosadila Trnava na Třebíčsku, v níž žije 600 lidí. Do příštího léta postaví čistírnu odpadních vod a část kanalizace, která k čištění svede splašky asi z třetiny obce. Na investici za 24 milionů korun se bude 70 procenty podílet ministerstvo zemědělství, kraj přidá 2,4 milionu. Na rozšíření kanalizace se obec pokusí získat další dotace.

Starosta Břetislav Česnek věří, že lepší infrastruktura pomůže Trnavě v rozvoji. V obci nedaleko Třebíče je zájem o stavění, v příštím roce chtějí Trnavští připravit 14 parcel pro rodinné domy. "Lidem se stavba zlevní, protože nebudou muset chystat jímky na vyvážení," vysvětlil starosta. Obec by ráda přilákala mladé lidi, aby přibyly děti do školy a školky. Příjemnější bydlení může nabídnout i díky tomu, že v roce 2003 byla hustá doprava z centra vyvedena na nový silniční obchvat.

Krajskou podporu na stavbu nebo opravy kanalizace nyní získaly i obce Veselý Žďár na Havlíčkobrodsku, Třešť na Jihlavsku a Štěpánov nad Svratkou na Žďársku.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů