Sobota, 20. dubna 2024

Do Českého Krumlova za týden přijedou evropští odborníci na ochranu přírody

Do Českého Krumlova za týden přijedou evropští odborníci na ochranu přírody

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí RNDr. Martin Bursík zahájí přesně za týden, ve čtvrtek 27. září, mezinárodní konferenci Europarc Federation [1], která se bude konat v Českém Krumlově do 30. září. Motto konference zní „Nature – Bridging Borders“, tedy volně přeloženo „Příroda – pojítko mezi  státy“.

Konference se zúčastní také prezidentka Europarc Federation Erika Stanciu, Ladislav  Miko z DG Environment Evropské komise a čestným hostem, který na konferenci vystoupí a aktivně se zúčastní  i panelové diskuze, bude exprezident Václav Havel.

V průběhu konference se bude konat řada setkání a seminářů při kterých budou přední evropští odborníci na ochranu přírody i hosté ze zámoří diskutovat nad otázkami překonávání i spojování přirozených hranic ekosystémů, ale i překonávání národních, politických, sociálních i kulturních hranic při rozvíjení přeshraniční spolupráce v ochraně přírody.

Na pátek jsou pro  účastníky konference připraveny  exkurze do   chráněných území jižních Čech a v sobotu proběhne generální setkání Europarc Federation, kde bude představena strategie a pracovní plán na období 2008 – 2012. V  podvečer bude konference oficiálně ukončena. Na gala večeru budou slavnostně předány ceny Alfreda Töpfera. Zahraniční hosté mohou po konferenci ještě navštívit CHKO Český kras, CHKO České středohoří nebo národní park České Švýcarsko/Sächsische Schweiz .

Konference je určena odborníkům, ale nabízí i řadu doprovodných akcí pro veřejnost, přesahujících dobu jejího konání. Výstavy například budou moci shlédnout i návštěvníci festivalu  Ekofilm (8. – 14. 10.). V Městské galerii na Prelatuře bude k vidění od 15. září do 14. října výstava fotografií Národní parky krajinného fotografa a pedagoga FAMU Bohumíra Prokůpka.


Další výstava proběhne od 24. září do 18. listopadu  v Regionálním muzeu v Českém Krumlově. Má název Naše nejkrásnější krajiny v dílech umělců a dokumentech a představí desítky převážně historických uměleckých děl, zejména obrazů a fotografií českých umělců z chráněných území. V Mincovně českokrumlovského zámku se bude konat v průběhu konference i festivalu Ekofilm výstava fotografií studentů FAMU s názvem Krajiny na kraji.                

Tisková konference za účasti ministra životního prostředí Martina Bursíka, prezidentky Europarc Federation Eriky Stanciu, Ladislava Mika z Evropské komise a Václava Havla proběhne 27. září v 15:00 v Českém Krumlově v hotelu U města Vídně.

 

Poznámky:

[1] Federace EUROPARC je organizace, která sdružuje a zastřešuje evropská chráněná území – více než 390 chráněných území z 38 evropských zemí. Členy této organizace jsou též správy všech českých národních parků a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která organizačně sdružuje Správy chráněných krajinných oblastí. Hlavním posláním federace je sdružovat instituce ochraňující různé typy evropských krajin, podporovat jejich činnost, koordinovat jejich postupy a zajišťovat výměnu informací.

Další informace:

http://www.europarc2007.org
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů