Sobota, 20. dubna 2024

Sobota je Evropským dnem bez aut. Nechte auto doma!

Sobota je Evropským dnem bez aut. Nechte auto doma!

Sobota 22. dubna je pro celou Evropskou unii Evropským dnem bez aut. Stejně tak je tomu v desítkách českých a moravských měst. Evropský den bez aut je příležitost vyzkoušet si, jak by to mohlo na ulicích našich měst vypadat, kdybychom častěji dávali přednost MHD, pěší chůzi nebo jízdnímu kolu před automobily. )

„Evropský den nemá vytlačit auta z měst či docílit toho, aby se automobil jako dopravní prostředek přestal používat. To samozřejmě není možné. Společnost je na automobilu závislá v mnoha daleko důležitějších věcech, než je nákup v hypermarketu. A nejde zdaleka jen o sanitky, hasiče a policisty. Akce má hlavně upozornit na problém. Na to, že nadměrné a nadbytečné používání automobilů vede k dopravním zácpám, záboru prostoru, který pak chybí pro jiné aktivity, dopravním nehodám i ke znečištění ovzduší, které vede k astmatům a rakovinám dýchacích cest. Je to jako s Dnem boje proti rakovině. Také nečekáte, že problém vyřeší. Ale přenese k němu pozornost médií i jejich publika a zároveň ukáže na možné alternativy a cesty k řešení. A to je jeho cíl,“ vysvětluje náměstek ministra životního prostředí pro ochranu klimatu a ovzduší Aleš Kuták.

V řadě českých a moravských měst zavřou některou z ulic či náměstí a lidé si tak budou moci užít alespoň na čas své město bez aut. Evropský den bez aut oslaví řada měst cyklojízdami – někde proto, aby vedení měst představilo lidem možnosti, které nabízejí městské cyklostezky, někde naopak proto, že je cyklistické infrastruktury stále nedostatek.

V Praze bude v sobotu 22. září v Praze uzavřeno náměstí Jana Palacha, Křížovnické náměstí, Smetanovo nábřeží a Mánesův most. Celáí oblast bude patřit jen cyklistům, chodcům a tramvajím. Celodenní program zahájí slavnostní příjezd několika historických tramvají. K dispozici bude dráha pro skateboardy, in-linisty, vyzkoušet si bude možné dvojkola či bezmotorové čtyřkolky. Na chodnících se vyrojí pouliční kavárničky a improvizované hřiště pro tenis a stolní tenis.

Na Staroměstském náměstí se od 14:00 koná koncert Jiřího Schmitzera a v 15:00 odtud na cestu městem vyrazí Velká podzimní cyklojízda, které se zúčastní i místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. Peloton cyklojízdy skončí kolem 17. hodiny na automobilům uzavřeném Smetanově nábřeží.

"Každý, kdo jezdí v Praze na kole chrání životní prostředí. Přispívá ke snižování emisí jemného polétavého prachu, organických uhlovodíků a dalších znečišťujících látek z dopravy. Chrání i klima. I proto je třeba chápat cyklodopravu jako rovnocennou součást dopravy. Jenže Praze chybí síť cyklistických stezek, na kterých by byl cyklista chráněn před automobily. Proto by cyklostezky měly být jednou z priorit modernizace dopravní sítě v Praze. Vedle toho bych velmi doporučoval přenést do Prahy např. vídeňský systém půjčoven kol, který by pokryl širší centrum Prahy. Ve Vídni je 26 stanic, kde si můžete kolo půjčit a na kterékoli z nich ho vrátit. Jednoduchá jednorázová registrace a pak již jen vložíte kreditní kartu, vložíte heslo a jedete. První hodina zdarma. Za rok najedou uživatelé vídeňského systému Citybike přes milion kilometrů. Něco takového potřebujeme v Praze jako sůl," vysvětluje Martin Bursík, proč se – už tradičně – cyklojízdy zúčastní. Kromě něj přijdou cyklojízdu podpořit i další osobnosti, například nizozemský velvyslanec v Praze Jan Lucas Inayat Van Hoorn či zpěvačka skupiny Monkey Business Tonya Graves. Loni se Velké podzimní cyklojízdy k Evropskému dni bez aut zúčastnilo bezmála 1 300 cyklistů.

V Domažlicích zve starosta a zastupitelé občany na cyklojízdu, která povede jednak po stávající cyklostezce Domažlice – Havlovice a poté naváže na nově upravený úsek Havlovice – Zelenov – Babylon. V Hodoníně  se koná Velká cyklojízda s oddílem Tulák do lužních lesů s prohlídkou naučné stezky Letokruhy a archeologického naleziště vykopávky Mikulčice. Z Hroznové Lhoty odstartuje cyklistický výšlap na Velkou Javořinu „Tour de Javorina 2007“. Cyklovýlet, tentokrát do židovského města, nabízejí i Letovice.

Brněnský Dopravní podnik nabízí den otevřených dveří ve svém dispečinku. Den otevřených dveří nabízí i Dopravní podnik v Jihlavě. V České Lípě, Frýdku-Místku a Prostějově a bude jezdit MHD celý den zdarma. Náměstí autům uzavřou i Bystřice nad Pernštejnem, Domažlice, Holešov, Moravská Třebová, Rumburk, Stříbro nebo Uherský Brod – v sobotu budou patřit soutěžím, hrám a dalším aktivitám.

Znojmo uzavře prostor památkové rezervace. Z ulice Velká Michelská se vydá průvod lidí v různých dopravních prostředcích na vlastní pohon na Horní náměstí, kde se bude konat oslava EDBA. Pro děti je připravena řada soutěží, pro dospělé např. závod rychlé chůze, kontrola kol a jejich certifikace, apod.

Ke Dni bez aut se mohou lidé připojit, i když se třeba jejich obec akce oficiálně nezúčastní. K tomu, že v sobotu 22. září nepoužijí automobil, s mohou zavázat podpisem výzvy Nechte auto doma na stránce http://www.detizeme.cz/denbezaut.

Kompletní přehled akcí a aktivit Evropského týdne mobility najdete na stránce http://www.env.cz/etm.

 

Další informace:

České stránky kampaně: http://www.env.cz/etm

Evropské stránky kampaně: http://www.mobilityweek.eu

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů