Pátek, 19. dubna 2024

Smrtka varovala řidiče i chodce: Každoročně Vás na světě skolím 1,2 milionu.

Smrtka varovala řidiče i chodce: Každoročně Vás na světě skolím 1,2 milionu.

DĚČÍN - Na jedné z nejvíce frekventovaných ulic v centru Děčína, na Tyršově ulici, se v sobotu 22. září procházela smrtka s kosou a zvědavě nahlížela do projíždějících aut. Svou přítomností řidičům a chodcům připomněla, jak se chovat, aby se nestali obětí silničního provozu. V České republice bylo v roce 2006 v důsledku dopravních nehod usmrceno 956 a těžce zraněno 3990 osob. Happening zorganizovala Arnika Děčín spolu s Děčínskou koalicí pro pěší a cyklistickou dopravu při příležitosti oslav Evropského týdne mobility a Dne bez aut 2007.

Účastníci happeningu rozdávali kolemjedoucím a kolemjdoucím leták s radami, jak se chovat, aby nezkracovali život sobě ani ostatním. „Touto akcí chceme upozornit na špatnou dopravní situaci v Děčíně, kterou lze řešit koncepčním zklidňováním a omezováním automobilové dopravy v centru města, zřizováním záchytných parkovišť mimo centrum, instalací parkovacích automatů a budováním lepší infrastruktury pro chodce a cyklisty. Řidiči velmi často nerespektují přechody pro chodce, překračují povolenou rychlost nebo parkují na místech, která jsou určena chodcům. Rádi bychom, aby se řidiči nad svým chováním zamysleli a uvědomili si, že po opuštění pevné karoserie automobilu se z nich stávají lehce zranitelní chodci, “ vysvětluje smysl happeningu Kamil Repeš z Arniky Děčín.  

Každoročně ve světě na silnicích zahyne 1,2 milionu lidí. Toto alarmující číslo vyplývá ze zprávy Komise pro globální bezpečnost na silnicích, která přirovnává tuto situaci k „celosvětové epidemii“, již lze kvůli dopadům srovnávat s tuberkulózou nebo malárií. Nejohroženější skupinou jsou děti a nejčastěji se také oběťmi dopravních nehod stávají právě lidé od 5 do 25 let. Podle Komise pro globální bezpečnost na silnicích zemře každý den ve světě na následky dopravních nehod 500 dětí a tisíce dalších jsou vážně zraněné s následky do konce života. A to do zprávy nejsou zahrnuté negativní dopady z emisí automobilové dopravy na lidské zdraví nebo na změny zemského klimatu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů