Čtvrtek, 25. dubna 2024

Gulliverův Eko-park

Gulliverův Eko-park
Jsou obchodní investice do tzv. edutainmentu - tedy kombinace vzdělávání a zábavy nabízející kvalitní možnosti, jak trávit čas, rodinám 21. století - finančně únosné?

Eko-park se svým zaměřením na všechny podstatné otázky - udržitelný rozvoj, zdravá výživa a recyklace - v zábavné podobě má úctyhodné poslání. Prozatím jsou otevřené tři části: Evoluce, Zem a Voda, přičemž čtvrtá - Energie - se má otevírat v roce 2008 nebo 2009.

CO JE V NABÍDCE

Část Evoluce se uvádí jako "zážitek z doby jurské, křídové a ledové". Oddíl Evoluce je pojat jako projížďka lodí sbírkou statických modelů dinosaurů v životní velikosti, dále obsahuje vyhlídku z úrovně korun stromů, procházku korunami stromů, letecký simulátor, lezení po skalách a představení pro děti. Děti si mohou zahrát na archeology při vykopávkách v pískovišti.

Oddíl Zem poskytuje odpovědi na otázky "Jak se zem používá, jak rostou potraviny a jak se vyrábějí?" Projížďka lodí Řekou života vede návštěvníky kolem přehlídky hospodářských plodin, zvířat. Příběh recyklace je pojatý jako představení ve stodole. Pro malé návštěvníky je k dispozici množství atrakcí - jízda na traktoru, hřiště plné míčků, možnosti malovat, vyrábět keramiku, a dokonce se pokusit uvařit si vlastní jídlo.

Oddíl Voda je o něco méně jasně definovaný, ale také využívá přírodního tématu. K dispozici je procházka kolem umělého jezera s možností pozorování života v něm (nezdálo se, že by ho tam byla právě přehršel), projížďka na loďce, písečná pláž, ovšem bez přístupu do vody.

 DESIGN

Celý park je jednoznačně zaměřen na rodiny s malými dětmi. Vstupní prostor s pokladnami je navržený jako klidné prostředí, s hudbou, která napovídá spíše o relaxačním zážitku než o dni plném vzrušení.

Vzhledem ke své velikosti je park ideální pro malé děti, ačkoliv některé oblázky vysypané cesty nejsou právě ten nejvhodnější terén pro kočárky. Vědomosti se poskytují především prostřednictvím velkého počtu výrazně zbarvených tabulí se sděleními nebo otázkami a odpověďmi.

V celém parku je zjevné, že v návrhu i provedení se dbalo na to, jaké materiály a technologie se používají, s ohledem na maximální energetickou úspornost a minimální dopady na životní prostředí.

SNADNO SE NAJDE

Umístění je vždy základním kamenem úspěchu při otevírání podobného podniku a snadno přístupný region kolem Milton Keynes je k tomuto účelu ideální a mezi místními dobře známý. Populaci žijící v dosahu jedno- nebo dvouhodinové jízdy vozem se může závidět nejedna atrakce, nejeden zábavní park. Nejenže je zavedený Gulliverův park hned vedle, ale přímo naproti Eko-parku je daleko větší Willen Lake s nabídkou vodních sportů, bláznivého golfu a podobných atrakcí, takže celá tato oblast má mezi místními nálepku zábavy, jakkoliv se tu vyskytuje i levnější konkurence.

KOLIK ZA ZÁŽITKY

Kritickým bodem je množství lidí, kteří ochotně zaplatí 7,25 liber právě za ten druh zábavy, která se tu nabízí. Eko-park je jednoznačně ideální pro rodiče s dětmi, kteří hledají cíl výletu s trochu jiným zaměřením, než je obvyklé. Zábava spojená s osvětou a význam otázek ochrany životního prostředí, na kterých park stojí, může některým rodičům pomoci při ospravedlnění ceny vstupného. Poskytnout svým dětem "den konání užitečných věcí" je pro spoustu rodičů silnou motivací - někteří z nich ji určitě budou považovat za lepší volbu než zaplatit 11,30 liber za konvenční zábavu hned vedle. Na druhou stranu je otázkou, kolik dětí starších sedmi let si dobrovolně zopakuje návštěvu Eko-parku, když bude mít možnost vydat se za dobrodružnějšími atrakcemi jiných zábavních zařízení.

Návratnost vložených investic bude vyžadovat značný objem opakovaných návštěv. Hodně malých dětí přitahují příběhy, když ne přímo pohádky. Plastová zvířata je potřeba nějakým způsobem uvést do života, pokud nemůže farma představit zvířata živá. Děti mohou mít pocit, že z Eko-parku vyrostly dřív, než jim bude 10, jak se to často stává v Legolandu. I když řada učitelů a škol přijmou park za vlastní, nemusí to ještě stačit k zajištění dostatečného počtu návštěvníků.

SHRNUTÍ

Se svou sbírkou nabízených atrakcí tak Eko-park nabízí "objevný park pro rodiny s dětmi a školy, kde se vzdělávání děje prostřednictvím interakce a zábavy". Jde o odvážnou investici, která odráží dobu, ve které žijeme. Díky svému kvalitnímu rozložení, určitým možnostem dalšího rozšiřování může park využít různých provozních výhod skrze sdílení některých nákladů se sousedním zábavním parkem.

Ekologie a porozumění životnímu prostředí, ve němž žijeme, jsou nepochybně významná témata, která přitom nemusejí být nudná jako předmět vzdělávání, ovšem spojení těchto témat se zábavou typu zábavního parku je dosud nevyzkoušeným postupem.


EKO-PARK:


umístění > Milton Keynes, Velká Británie, v sousedství Gulliverovy země

otevírací doba > 10.30 až 16.30 nebo 17.30, podle období; otevřeno denně do 27. října, kromě pondělí a úterý v září a říjnu

ceny vstupného > dospělí a děti 7,25 liber, důchodci 6,25 v, skupiny a školy 4,95 liber; děti do 90 cm výšky zdarma; kombinované vstupné s Gulliverovou zemí 15,25 liber
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů