Úterý, 23. dubna 2024

Bursík: Prezident se v OSN klidnil. Nejsme za hlupáky

Bursík: Prezident se v OSN klidnil. Nejsme za hlupáky
Projev českého prezidenta na půdě OSN ministra životního prostředí a šéfa Strany zelených Martina Bursíka příjemně překvapil. "Měl jsem z toto větší obavy. Myslím si, že pan prezident pod tíhou osamění mezi světovými státníky přece jen trochu zmírnil," svěřil se Bursík na schodech svého ministerstva, kde na jeho reakci netrpělivě čekali novináři.

Původně se totiž Bursík domníval, že kvůli Klausové pětiminutovce přijde Česko o šance stát se nestálým členem Rady bezpečnosti OSN - zvolení by prý zablokovaly přímořské státy, kterých se zvedání hladiny oceánů bytostně dotýká.

"Tam najednou vystoupí Václav Klaus se svými osobními názory a my budeme za úplné pitomce," hrozil ministr v předvečer prezidentova projevu.

Jinak se prý Bursíkovi konference o změnách klimatu líbila, jelikož vystupující, na rozdíl od Klause, vesměs lidstvo vyzývali k potřebě urychleně jednat.

Klausovu projevu prý ne zcela porozuměl jediný český zástupce v mezivládním klimatickém panelu IPCC při OSN, klimatolog Jan Pretel. Zejména zapochyboval o Klausově návrhu vytvořit nějaký konkurenční panel, v němž by zasedali vědci, kteří se klimatických změn neobávají.

"Složení takového kontrapanelu si nedokážu dobře představit. Není totiž pravda, že by výsledky IPCC byly výsledky vybrané skupiny vědců. To jsou závěry, vycházející z recenzované literatury. Zástupci panelu, který by pan prezident chtěl vytvořit, by byli v naprosté menšině," reagoval Pretel.

Ten se včera rovněž pozastavil nad prezidentovým výrokem, že hrozby týkající se globálního oteplování, jsou pouhými spekulativními prognózami. "Nejde o žádné spekulace, ale o modelové simulace vývoje do konce 21. století, na kterých se podílejí například i ekonomové," argumentoval Pretel.

V o něco kritičtějším duchu se k prezidentovu proslovu postavil ekologický aktivista Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha, podle kterého Klaus pronáší ideologické řeči: "Žádná válka mezi dvěma konkurenčními tábory vědců, jak si ji představuje prezident, neprobíhá."

Podle Koteckého by si měla prezidentská kancelář, která Klausovi připravuje podklady, pečlivěji nastudoval tisícistranové zprávy, jež OSN vydává.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů