Pátek, 29. března 2024

Klaus byl podle Bursíka v OSN osamocen

Klaus byl podle Bursíka v OSN osamocen

Bursík se bál Klausova projevu za oceánem, po jeho vystoupení ale nakonec očekává menší škody, než předvídal.

Prezident Václav Klaus dnešním projevem na konferenci OSN o změnách klimatu sice oslabil autoritu České republiky v této oblasti, nicméně si uvědomil, že je mezi světovými státníky osamocen a svůj projev nakonec zmírnil. Na adresu dnešního vystoupení Klause v New Yorku to uvedl ministr životního prostředí Martin Bursík (ST).
Škody, které projev pro Českou republiku znamená, možná proto podle Bursíka nebudou tak velké. Klaus v projevu mimo jiné uvedl, že riziko klimatických změn je v dlouhodobém měřítku malé a jeho aktivity jsou zanedbatelné (VÍCE ZDE).

"Bál jsem se trochu více, musím říci. Myslím si, že pan prezident pod tíhou osamění přece jen trochu zmírnil, tak doufejme, že ty škody budou přeci jen menší, než jsme předvídali," řekl Bursík.

Oslabí Klaus českou autoritu ve světě?

Martin Bursík dále zdůraznil, že Klausovo vystoupení může oslabit pozici Česka při jednáních o klimatu v Evropské unii i ve světě. "Samozřejmě, že takový rozpor mezi oficiální pozicí České republiky a prezidentem prezentovaným osobním názorem naší autoritě nepřidá, o tom není žádných pochyb," řekl.

Bursík již dříve vyslovil znepokojení, že prezidentův projev připraví republiku o hlasy potřebné ke zvolení za nestálého člena Rady bezpečnosti OSN na příští dva roky. S prezidentem se dostal Bursík do sporu kvůli samotné cestě do New Yorku. Ministr se totiž domníval, že by měl na konferenci reprezentovat Českou republiku raději on.

Toho, že by vystoupení prezidenta Klause na setkání zástupců OSN ohrozilo šance Čeka stát se členem Rady bezpečnosti OSN, se neobává ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (VÍCE ZDE). Prezidentův přístup naopak již dříve kritizoval bývalý premiér Jiří Paroubek, který Klause vyzval, aby v New Yorku neprezentoval své soukromé názory.

Věčný boj Klause a ekologů

Klausovo dnešní vystoupení na půdě OSN kritizovali také ekologičtí aktivisté. "Představuje si nějakou válku mezi dvěma konkurenčními tábory vědců. Jenomže nic takového neprobíhá. Pokud klimatologové vypočtou s devadesátiprocentní pravděpodobností nějaký výsledek, neznamená to, že jedna parta věří devadesáti procentům a druhá těm deseti. Všichni vědí, že výsledek je zhruba tolik, a všichni vědí, že neplatí se stoprocentní, nýbrž jen devadesátiprocentní jistotou," reagoval na prezidentův projev Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Zástupce jiné ekologické organizace, Jan Rovenský (Greenpeace) uvedl, že Klausův proslov pochopil jako vzkaz rozvojovým zemím, které sice nepřispívají ke znečištění skleníkovými plyny ve stejné míře jako rozvinutý svět, ale budou se muset vypořádat s dramatickými dopady oteplování.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů