Čtvrtek, 28. března 2024

Pan Ki-mun vyzval k rychlé mezinárodní akci při ochraně ovzduší

Pan Ki-mun vyzval k rychlé mezinárodní akci při ochraně ovzduší
New York - Globální oteplování je fakt, který se projevuje řadou jevů. Pokud budou klimatické změny pokračovat, hrozí některým regionům vážné problémy, jako je nedostatek vody a potravy, sucho, záplavy či zatopení zvyšující se hladinou světových oceánů. Lidstvo musí spolupracovat a musí jednat nyní. "Čas k akci je teď," prohlásil dnes při zahájení největšího setkání světových státníků věnovanému změnám podnebí generální tajemník OSN Pan Ki-mun.
 

Schůzka označovaná jako neformální se koná den před zahájením všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN. I díky tomu se na ni sjeli představitelé více než 140 zemí světa, včetně 70 hlav států a vlád. Jejím hlavním cílem je dát politický impulz před konferencí OSN o klimatu v prosinci na indonéském ostrově Bali, kde mají začít jednání o nástupci Kjótského protokolu.

Tento dokument z roku 1997 zavázal 35 vyspělých zemí snížit do roku 2012 emise skleníkových plynů o pět procent pod úroveň roku 1990. Nevztahoval se ale na rychle se rozvíjející velké ekonomiky jako je Čína, Indie či Brazílie, které znečišťují ovzduší stále víc.

Pan Ki-mun předpokládá, že politická dohoda ohledně dalších kroků by mohla být dosažena do roku 2009, právní závaznost by pak mohla platit od roku 2012.

Na konferenci v New Yorku dnes promluvil také český prezident Václav Klaus, který dlouhodobě kritizuje boj s globálním oteplováním a jeho stoupence. Ve svém několikaminutovém projevu uvedl, že zvýšení globálních teplot v v poslední době je "v historickém porovnání velmi malé a jeho důsledky na člověka a jeho aktivity jsou v podstatě zanedbatelné". Zároveň dodal, že vyspělé státy nemají právo v boji proti globálnímu oteplování "jakýmkoliv dalším způsobem zatěžovat méně rozvinuté země". Podle Klause by OSN měla zorganizovat dva paralelní panely o klimatických změnách, které by publikovaly konkurenční zprávy.

Mezi řečníky dnešního setkání byl také kalifornský republikánský guvernér a bývalá hvězda Hollywoodu Arnold Schwarzenegger. Ve svém ostře médii i veřejností sledovaném projevu vyzval k tomu, aby rozvojové a rozvinuté země překonaly své neshody v tom, jak bojovat s globálním oteplováním, a dohodly se na ujednání, které by nahradilo Kjótský protokol. "Vyspělé a rozvojové země se musejí dostat ze slepé uličky," uvedl Schwarzenegger, podle kterého nastal čas k tomu, aby se svět "přestal dívat zpět a zabývat se Kjótským protokolem". "Kalifornie posunuje Spojené státy od debaty a pochybností k akci," dodal.

V jednom ze čtyř diskusních panelů promluvil také francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který se zavázal, že se "klimatický problém stane pro Francii naprostou prioritou. Podle něj Francie souhlasí s mezinárodně tvrdšími pravidly pro ochranu klimatu.

Podle slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče má sice "Slovensko menší podíl na znečišťování životního prostředí", přesto však "nechce být pouhým pozorovatelem". Slovensko proto podle svého prezidenta podporuje plánovanou prosincovou konferenci OSN o klimatu na Bali, která by vedla k nové globální dohodě ohledně přístupu ke klimatickým změnám. "Považujeme za mimořádně důležité, aby byla zachována kontinuita mezi Kjótskym protokolem a novou dohodou," dodal Gašparovič.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů