Pátek, 29. března 2024

Ekologové mají státu platit za průtahy

Ekologové mají státu platit za průtahy

Po letech průtahů míří stavba dálnice D8 z Prahy na Drážďany do své poslední etapy. Včera Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podepsalo smlouvu, podle níž úsek mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem postaví společnost Stavby silnic a železnic. Stavba za 11 miliard má být hotova za tři roky. V roce 2010 by tak cesta z Prahy do Berlína měla zabrat sotva tři hodiny.

Po dokončení šestnácti kilometrů úseku této dálnice procházejícího Českým středohořím bude mít Česko v roce 2010 druhé kompletní dálniční spojení na západní Evropu. Tím prvním je plzeňská dálnice D5.

Začátek stavby se několikrát odkládal, protože tento poslední úsek vede přes přírodně cennou oblast České středohoří. Kvůli tomu proti dálnici protestovala ekologická sdružení. A ta by měla podle státu za průtahy a tím i vyšší náklady na stavbu zaplatit.

"Chystáme žalobu o náhradu škody. A to nejen kvůli vyšší ceně, ale i kvůli tomu, že na těch stávajících silnicích zbytečně umírají desítky lidí," říká náměstek ministra dopravy Jiří Hodač.

Žalobu chce ovšem ministerstvo podat až poté, co soudy dořeší žaloby, které na stavbu už dříve podalo ekologické sdružení Děti Země. Vesměs jde o protest proti tomu, že úřady povolily stavbu v místě, kde se vyskytují chráněné druhy rostlin a živočichů. "Nicméně ani jedna z těch žalob nemá odkladný účinek. Stát tak může dál připravovat stavební povolení, což taky dělá," upozorňuje předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

ŘSD však vadí i dřívější protesty družení. "Zpoždění je jednoznačně způsobeno tím, že tyto ekologické struktury bránily řízení, i když bylo jasné, že dálnice touto oblastí musí projít," říká šéf ŘSD Alfred Brunclík.

Na tom chce také stát vystavět své žaloby na ekologické organizace. "Otázkou je, nakolik se ministerstvu podaří dokázat, že snaha sdružení byla od určitého stupně už bez možnosti cokoli zvrátit," soudí advokátka Klára Veselá. S jejím názorem souhlasí i právník Josef Skácel. "Je to složité, ale možnost něco takového prokázat tady je," říká.

Ekologické organizace jsou k takovému výkladu skeptičtější. "Je to nesmysl. Pokud by stát chtěl žalovat sdružení o náhradu škody, musel by prokázat, že za naším odvoláním stál nějaký zájem - třeba majetkový," říká Pavel Doucha z Ekologického právního servisu.

Podle něho i samotná žaloba na náhradu škody nemá šanci na úspěch. "Tu lze žalovat ve chvíli, kdy ten, co se odvolal, porušil zákon. Podat odvolání ale opravdu není protizákonné," dodává Doucha.

Ministerský plán je zatím ve stadiu příprav. Podle náměstka Hodače se na tom podílí i "renomovaná právní kancelář". O jaké částky bude stát ekology žalovat, teď není jasné. Sumu by mohlo vyčíslit například ŘSD, na něj se ale dosud nikdo z ministerstva neobrátil.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů