Pátek, 29. března 2024

Rostlinný odpad má nyní končit jen v kompostárně

Rostlinný odpad má nyní končit jen v kompostárně

MALÉ ŽERNOSEKY - Žernosečtí chtějí šetřit náklady za odpady. Obec proto rozšířila sběr tříděného odpadu o další, tentokrát kompostovatelný odpad. Ušetřit za něj má až polovinu nákladů, než kdyby jej nechala vyvézt jako netříděný na skládku.

Projekt svozu kompostovatelných složek komunálního odpadu, které tvoří až 40 % objemu směsného domovního odpadu, byl v obci zahájen před dvěma týdny. 

Důvodem pro zavedení zkušebního sběru byly jak dobré dosavadní zkušenosti s kvalitou tříděného sběru – papíru a plastů, tak potřeba řešit velký objem směsného odpadu ze  zahrádkářské kolonie.  

„Je v ní  dvě stě padesát  chat a zahrádek ještě více. Ne každý zahrádkář sám kompostuje, proto odpad dříve končil v popelnicích a pak na skládce,“ říká starosta Malých Žernosek Petr Liška.

Rostlinné zbytky ze zahrádek, listí, drobné větve či kuchyňský odpad nyní budou končit ve speciálních  odvětrávaných pytlích a poté ve zdejší kompostárně. Během prvního zkušebního provozu pytle naplnilo dvacet domácností, včera jich byla třicítka. 

Kompostárna v Malých Žernosekách je jediným tímto zařízením na Litoměřicku.    Fakt, že je jejím spolumajitelem starosta obce Petr Liška, on sám jako střet zájmů nevidí.

„Nabídl jsem obci službu a  zastupitelé rozhodli, že ji využijeme. Za jednu tunu svezeného odpadu do kompostárny obec zaplatí 450 korun, což je zhruba polovina nákladů, než kdyby odpad likvidovala jako netříděný na skládce SONO,“ říká starosta.

Pokud lidé odpad sami kompostují, odevzdávat jej nemusejí. „Ostatní ano. Likvidujeme teď odpad kompostováním, jak nám ukládá zákon o odpadech, proto nebudeme tolerovat například spalování listí,“ dodal starosta.

Větší množství posekané trávy i spadaného listí musí obec Malé Žernoseky odklízet i ze zdejší mateřské školy.

„Rozhodně jsme pro zpracovávání kompostovatelného odpadu. Sami se ve školce  hodně zabýváme ekologickou výchovou a s dětmi veškerý odpad třídíme, takže v tom vidím dobrý příklad, jak ukázat, že jsme šetrní k přírodě,“ poznamenala Irena Malá, ředitelka školy.
 Jana Michálková

http://litomericky.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů