Čtvrtek, 28. března 2024

Chránit životní prostředí je podle Vatikánu morální povinností všech

Chránit životní prostředí je podle Vatikánu morální povinností všech

Na 62. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, věnovaném problematice klimatických změn, vystoupil také zástupce Vatikánu –vicesekretář pro vztahy se státy Pietro Parolin. Text jeho proslovu v úterý 25.9.2007 zveřejnilo Tiskové středisko Svatého stolce.

Vatikán, New York (USA): V úvodu svého projevu Mons. Parolin konstatoval, že klimatické změny jsou vážným problémem a nevyhnutelným závazkem jak pro vědce a jiné odborníky, tak pro politiky a vedoucí vládní představitele, lokální a mezinárodní organizace, jakož i pro každou část lidské společnosti a každého člověka. Ve jménu delegace Svatého stolce zdůraznil zásadní morální imperativ: "aby všichni, bez výjimky, byli skutečně povinni chránit životní prostředí."

Zástupce Vatikánu připomněl, že nejdůvěryhodnější vědecké studie potvrdily souvislost mezi lidskou činností a klimatickými změnami. "Nicméně výsledky těchto vědeckých hodnocení a zbývající nejistoty by se neměly zveličovat ani podceňovat ve jménu politiky, ideologií nebo osobních zájmů. Spíše by se měly důkladně prozkoumat za účelem vytvoření pevného základu pro zvyšování povědomí a zefektivnění politických rozhodnutí," zdůraznil.

Pietro Parolin dále upozornil, že v otázce klimatický změn je třeba vyhnout se dvěma extrémním postojům. Jako první zmínil teorii, jejíž zastánci tvrdí, že máme využívat zdroje naší planety naplno bez ohledu na důsledky. Takový postoj označil Mons. Parolin za nezodpovědný. Na druhé straně jsou pak ti, kteří si myslí, že Země je jediným dobrem, jež máme, a kteří za hrozbu pro tuto planetu považují pouze lidstvo. Podle takového názoru by měla být populace na Zemi a každá lidská činnost regulována různými drastickými metodami. "Jsme pevně přesvědčeni, že taková tvrzení by postavila lidské bytosti a jejich potřeby do služby nehumánní ekologie," zdůraznil vedoucí delegace Svatého stolce.

Jak dodal, žádná země nemůže vyřešit problémy týkající se životního prostředí sama. Proto je potřebné "překonat osobní zájmy" a jednat společně. Ze strany mezinárodního společenství to předpokládá přijetí "koordinované, účinné a promptní mezinárodní politické strategie  schopné odpovědět na tak komplexní otázku. Taková strategie by určovala způsoby a prostředky ke zmírnění a přizpůsobení se klimatickým změnám. Tyto prostředky by měly být ekonomicky dostupné většině zemí, zlepšovat udržitelný rozvoj a podporovat zdravé životní prostředí. Podle zástupce Svatého stolce by se měl vážně vzít v úvahu ekonomický aspekt těchto způsobů řešení, vzhledem k tomu, že chudé země a určité části společnosti jsou zvlášť zasažené nepříznivými důsledky klimatických změn, protože mají méně zdrojů i menší schopnost zmírnit jejich  vliv a přizpůsobit se změněnému životnímu prostředí.

V této souvislosti Mons. Parolin připustil, že podobné programy na zmírnění klimatických změn narážejí na řadu překážek, které nejsou ani tak technologického než spíše sociálního a politického charakteru. V této situaci je proto důležité dbát na výchovu a vzdělání, zejména mladé generace, a usilovat o změnu hluboko zakořeněných egoistických postojů vůči spotřebě přírodních zdrojů.

Zástupce Vatikánu nakonec vybídl k rychlé realizaci dohod, které již v této oblasti byly dosaženy. "Úmysl docílit a uzákonit novou mezinárodní dohodu o otázce klimatických změn ne vždycky provází stejně rychlé a účinné uskutečňování protokolů. Státy mají svobodu v přijímání smluv a mezinárodních dohod, ale pokud se naše slova nepromění v účinné a zodpovědné skutky, nepodaří se nám uniknout smutné budoucnosti. Pak bychom se mohli zanedlouho opět octnout shromážděni zde a lamentovat nad dalším kolektivním selháním," dodal v závěru svého proslovu na půdě OSN v New Yorku vatikánský vicesekretář pro vztahy se státy Pietro Parolin.

http://tisk.cirkev.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů