Pátek, 29. března 2024

Teplo může zdražit až o třetinu

Teplo může zdražit až o třetinu
Teplo z velkých tepláren od začátku příštího roku výrazně podraží. Už teď teplárníci mluví nejméně o desetiprocentním růstu. Jenomže zároveň varují, že cenový náraz bude pro některé odběratele ještě mnohem tvrdší.

Dražší uhlí, vyšší daně

Na ceně tepla se od začátku příštího roku projeví růst cen uhlí a plynu, zvýšení spotřební daně z pěti na devět procent a také nově zavedená ekologická daň.

Při desetiprocentním zdražení, o kterém mluví většina teplárníků jako o nutném minimu, zaplatí rodina v běžném třípokojovém panelákovém bytě za topení a teplou vodu měsíčně zhruba o sto až 150 korun víc než letos.

"Je tu ale riziko, že řada dodavatelů bude muset zdražit o dvacet, ale i o třicet procent," varuje předseda Teplárenského sdružení České republiky Alexej Nováček.

Nejtvrdší zdražení pocítí lidé zásobovaní z kotelen, které spalují uhlí a nevyrábějí vedle tepla také elektřinu.

"U těch to vychází na růst i o 2,7 tisíce korun na byt ročně," upozorňuje mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann.

Nejvýraznější zdražení hrozí asi deseti tisícům domácností. Nejde totiž jen o spotřebitele, kteří odebírají teplo ze zastaralých malých blokových kotelen. "Teplárny na uhlí, které nová daň zatíží nejvíc, někdy vytápějí i celá města - například Bruntál, Rýmařov či Františkovy Lázně," vysvětluje Kaufmann.

Příliš mnoho nejasností

Do přesných předpovědí se ale teplárníci zatím nechtějí pouštět: "Je příliš nejasností v tom, jak vykládat nové daňové zákony, řadu věcí si musíme s ministerstvem financí teprve upřesnit," řekl Nováček. Teplárníci podle něj nevědí hlavně to, jak si vykládat některé pasáže nedávno schválené daňové reformy. Tápou především v otázce, kdo má být osvobozen od nově zavedené ekologické daně.

"Zákon praví, že ekologická daň nezatíží pevná paliva, určená pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla - pokud je teplo z tohoto zdroje dodáváno domácnostem. Jenomže my neumíme vždy rozlišit teplo pro domácnosti," říká Martin Maňák, mluvčí společnosti United Energy ze skupiny J&T, která z teplárny v Komořanech zásobuje především města Most a Litvínov. "My prodáváme teplo komunální firmě, ta ho teprve prodává jednotlivým spotřebitelům - bytům, firmám, nemocnicím, školám. Jak máme rozlišit, pro koho je dodávka určena?" ptá se Maňák.

Podobně jako manažeři z United Energy jsou ale zmateni šéfové prakticky všech větších teplárenských firem. "Když teplárna dodává teplo třeba bytovému družstvu, dodává firmě, ne domácnostem. Ale přitom klidně může jít o teplo určené výhradně pro byty," uvádí další sporný příklad Kaufmann.

"A co když prodávám majiteli domu, který má v přízemí obchod, kanceláře a v horních patrech byty?" přidává Nováček, který kromě vedení Teplárenského sdružení šéfuje Teplárnám Brno.

Teplárníci však tvrdí, že nejasností je v novém zákoně více. "Máme asi patnáct zásadních otázek, které se musí rychle vyřešit. I když jsme na problémy upozorňovali dřív, zákon prošel s řadou nešťastných formulací. Než ministerstvo financí upřesní, jak některé body vykládat, vůbec se o vývoji cen tepla nemůžeme bavit," soudí šéf největší teplárenské firmy v zemi, společnosti Dalkia, Zdeněk Duba, podle něhož by jasno mělo být nejpozději do konce listopadu. Jednání mezi zástupci tepláren a ministerstvem startují tento týden.

I když je kolem daňových změn spousta otazníků, jedno je zřejmé už teď: malým starším kotelnám vyrábějícím pouze teplo, které nejvíc zatěžují ovzduší emisemi skleníkových plynů, stoupnou náklady tak výrazně, že kdyby je plně promítly do cen, může to leckde způsobit sociální problém.

Někteří teplárníci proto navrhují, aby stát nechával ekologickou daň vybranou od těchto výrobců na jednom účtu, z něhož by se poskytovaly dotace na modernizaci zastaralých zdrojů. "Ekologická daň by tak plnila svůj účel - vedla by ke zlepšování životního prostředí. Popravdě ale nevěřím, že se to podaří prosadit: stát si vybranou daň bude chtít nechat," soudí mluvčí Kaufmann.

Kromě daní se na ceně tepla odrazí zdražení uhlí - a to je od začátku příštího roku výrazné. "Nám zvedne dodavatel - MUS - cenu od ledna o 7,5 procenta. Ale to je jen díky tomu, že s nimi máme dlouhodobou smlouvu. jinak by růst byl nejspíš ještě vyšší," říká šéf Teplárny Strakonice Aleš Seitz. Dražší bude i výroba tepla v kotelnách na plyn, jehož velkoobchodní cena se od ledna zvedne asi o pět procent.


Jak zdraží teplo (stávající ceny a výhled na příští rok)
Byt 60 m2; spotřeba tepla 48 gigajoulů/rok (Kč) 12 592,- 13 764,-
Byt 75 - 80 m2; spotřeba tepla 65 gigajoulů/rok (Kč) 17 052,- 18 639,-
Dům 120 - 150 m2; spotřeba tepla 100 gigajoulů/rok (Kč) 26 234,- 28 676,-
Pozn: orientační výpočty pro město Most
Zdroj: United Energy
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů