Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vysvědčení dostanou tentokrát učitelé

Vysvědčení dostanou tentokrát učitelé

Více než stovka učitelů základních a středních škol z celé republiky, kteří úspěšně absolvovali specializační studium pro školní koordinátory environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, získá certifikát o své nové odbornosti. „Vysvědčení“ se budou rozdávat na konferenci, která je tečkou za jejich náročným více než rok trvajícím studiem. Setkání se uskuteční pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstva životního prostředí ČR ve středu 3. října 2007 v  Paláci Charitas na Karlově náměstí v Praze. Konference, stejně jako celý vzdělávací projekt, je finančně podpořena Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Proč se zhruba 140 pedagogů pustilo do rozsáhlého a obtížného studia? Kromě jejich osobního zájmu byla jistě důvodem školská reforma, která zařadila environmentální (ekologickou) výchovu mezi povinná průřezová témata. V kurzu o rozsahu 250 hodin učitelé získávali nejenom teoretické znalosti a praktické dovednosti z předmětné oblasti. Ujasňovali si zejména, jak nové průřezové téma vstoupí 1. září 2007 do výuky a života jejich škol. Koncepci ekologického vzdělávání a osvěty zpracovávali s podporou odborníků z pěti neziskových organizací. Projekt Vzdělávání školních koordinátorů environmentální výchovy připravilo a řídilo Sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina.

Na konferenci bude o školské reformě mluvit RNDr. Jindřich Kitzberger z Ministerstva školství. RNDr. Jiří Kulich ze Střediska ekologické výchovy a etiky Rýchory se zamyslí nad budoucností ekologické výchovy a předá učitelům nové náměty pro rozvíjení jejich  koncepcí. K využívání moderních interaktivních metod výuky bude učitele inspirovat RNDr. Jana Straková z občanského sdružení AISIS. Prostor bude i pro pedagogy, aby se podělili o své zkušenosti ze studia i vyměnili si první praktické poznatky ze zavádění ekologické výchovy do školních osnov. Informace o konferenci a specializačním studiu najdete na www.pavucina-sev.cz.

Kontakt: Lenka Daňková, 721 133 108; Júlia Sokolovičová, 608 071 134
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů