Pátek, 19. dubna 2024

Stát vám zaplatí až polovinu nákladů

Stát vám zaplatí až polovinu nákladů
Až padesát procent nákladů na pořízení solárního zařízení nebo třicet procent v případě tepelného čerpadla můžete dostat jako dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Rozsáhlý program podporující ekologičtější způsoby vytápění má i hlavní město Praha.

Dotaci letos dostane prakticky každý, kdo splnil podmínky. Přes osmdesát procent žadatelů se může těšit na příspěvek v maximální výši. "Podobnou situaci předpokládáme i pro příští rok," říká tisková mluvčí fondu Jana Kulísková.

Neměla by se tak opakovat situace z let minulých, kdy fond vyčerpal prostředky už počátkem roku a ukončil příjem žádostí. "Problémem podle mě bylo nevyjasněné spolufinancování projektů z peněz Evropské unie státem. Fond proto utlumil drobné projekty. I když má v současnosti relativně méně peněz než dříve, na projekty fyzických osob jich zbývá více," komentuje Roman Šubrt ze sdružení Energy Consulting.

Rozdělí 83 milionů

Letos státní fond rozdělí mezi majitele bytů a domů 75 milionů korun, osm milionů na tyto projekty ze svého rozpočtu dal pražský magistrát. Obě instituce přispívají fyzickým osobám na ekologické vytápění nejvýše polovinu vložených prostředků. Například u tepelného čerpadla však přispěje stát maximálně 60 tisíc korun, zatímco pražský magistrát poskytne až o 20 tisíc více.

I když se zkušenosti žadatelů s přidělením dotace v poslední době podstatně zlepšily, nejde o peníze, na které byste měli nárok automaticky. "Vzhledem k tomu, že neexistují jasná pravidla, která by řekla, že kdo splní tyto podmínky, dotaci dostane, je rozhodování poněkud neprůhledné," říká energetický konzultant František Macholda ze společnosti EkoWATT. Podle jeho zkušeností se úspěšnost žadatelů v současnosti pohybuje okolo 85 procent.

"Pokud žadatel splní podmínky, má letos téměř stoprocentní jistotu, že dotaci dostane. Nejčastějším důvodem odmítnutí žádosti je nedodání požadovaných dokumentů, problémy s termínem uvedení do provozu nebo podnikatelská činnost v objektu," říká mluvčí fondu Jana Kulísková.

Neuspějí především ti, kteří na požadavky na přidělení dotace nemyslí už ve fázi přípravy projektu. "Všechno už krásně funguje, tak dejte dohromady papíry a pošlete to," obracejí se pak na specializované poradenské firmy. Pak nastává složité papírování, protože dokumenty poskytnuté firmou nemusí odpovídat požadavkům instituce, která státní nebo městské peníze rozděluje.

Nárok na dotaci je vyloučen, pokud zvolené vytápění nemá požadované technické parametry. Například žádná krbová kamna nedosahují požadované účinnost spalování nad 80 procent.

"Obvykle jsou účinná jen na šedesát procent, což znamená více emisí. To samozřejmě stát nechce podporovat," vysvětluje Roman Šubrt.

Pokud chcete o dotaci požádat, poraďte se ještě ve fázi projektu s odborným konzultantem, který zhodnotí dané řešení a případně navrhne jiné.

Žádost podejte v termínu

Zatímco státnímu fondu musí být žádost o dotace doručena do 12 měsíců od uvedení zařízení do provozu, na pražský magistrátu dokonce do 21 dní.

Příjem žádostí pro letošní rok už Státní fond životního prostředí zastavil. Nové kolo bude podle Jany Kulískové otevírat na začátku roku příštího, i když původ peněz, ze kterých se tyto dotace budou vyplácet, ale ještě není příliš jasný.

Zatímco stát by už v příštím roce rád hradil příspěvky na ekologické vytápění z evropských fondů nejen podnikatelským subjektům, ale i fyzickým osobám, Evropská komise tomu zatím není příliš nakloněna.

"Pokud se stanovisko Evropské komise k podpoře fyzických osob v rámci Operačního programu Životní prostředí nezmění, budou fyzické osoby nadále dostávat peníze ze státního fondu," říká Jana Kulísková.

Příjem žádostí pro tento rok ukončí pražský magistrát 31. října. Nově pak bude možné o finanční příspěvek požádat až poté, co na něj budou oficiálně z rozpočtu města uvolněny peníze. Co to znamená v praxi?

Pokud uvedete do provozu tepelné čerpadlo například 1. listopadu 2007, třítýdenní lhůta pro podání žádosti vám neběží. Musíte ale sledovat, kdy pražský magistrát příjem žádostí zahájí. Lhůta 21 dnů vám poběží právě od tohoto data.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů